SAP Barcelona, 21 de Enero de 2000

PonenteMarta Rallo Ayezcuren
Fecha de Resolución21 de Enero de 2000
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona

Magistrats:

Il.lm. Sr. Rafael Gimeno-Bayón Cobos

Il.Lma. Sra. Marta Rallo Ayezcuren

Il.Lma. Sra. Maria Dolors Montolío Serra

Barcelona, 21 de gener de 2000

Vistes, en grau d'apel.lació davant la Secció Quinze de l'Audiència Provincial de Barcelona, aquestes actuacions de judici declaratiu ordinari de menor quantia número 712/95, seguides pel Jutjat de Primera Instància número 23 de Barcelona, a instàncies del Sr. V.M.V. i de VMV, SA, representats pel procurador Sr. Ángel Quemada Ruiz i dirigits pel lletrat Sr. Ignacio Barroso Sanchez-Lafuente, contra F.I., SA, representada pel procurador Sr. Juan B. Bohigues Cloquell i dirigida pel lletrat Sr. Francisco Montpeó Vila, en virtut del recurs d'apel.lació interposat per la part demandada contra la sentència que va dictar aquell Jutjat en les actuacions el día 12 de maig de 1997.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel.lació diu literalment: "Fallo: Que estimando totalmente la demanda mistada por V.M.V. y VMV, SA, debo declarar y, declaro que en la fecha de la presentación de la demanda, el modelo de utilidad número 000.000, "difusor mejorado para secadores de cabello" se halla en pleno vigor, que la demandada F.I., SA comercializa el denominado difusor universal Formi, cod, 0000, que el difusor comercializado por la demandada coincide con el difusor mejorado para secadores de cabello, reivindicado por la actora, que lo comercializa sin el consentimiento de la actora y que tal comercialización viola los derechos del modelo de utilidad número 000.000, denominado difusor mejorado para secadores de cabello, que consecuentemente a tales declaraciones debo condenar y condeno a la demandada a cesar en la comercialización del difusor Formi cod. 0000, a que indemnice por los daños y perjuicios irrogados a la actora durante el período de comercialización con arreglo a lo dispuesto en el artículo 66.2b, es decir, los beneficios obtenidos durante tal comercialización, a determinar en ejecución de sentencia, asimismo, condeno a la demandada al embargo de los difusores que se encuentren en su poder, y por último condeno a la demandada a estar y pasar por las declaraciones efectuadas en el presente Fallo y a las costas del presente procedimiento".

SEGON

La part demandada va interposar recurs d'apel.lació contra la sentència esmentada i, admès a ambdós efectes, es van trametre les actuacions a aquesta Audiència després de citar a termini les parts. Comparegudes aquestes, la vista pública va celebrar-se el día 10 de desembre de 1999.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Marta Rallo Ayezcuren.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Els demandants, Sr. V.M.V. titular del model d'utilitat número 000.000 que té per objecte un difusor millorat per a assecadors de cabell, i VMV, SA, que comercialitza els difusors protegits pel model referit, van interposar la demanda perquè consideraven que l'entitat demandada violava els drets derivats del model d'utilitat esmentat.

Estimada la demanda íntegrament pel Jutjat, F.I., SA sol.licita la revocació de la sentència amb al.legació dels següents motius d'apel.lació:

  1. Hi ha falta de litisconsorci passiu necessari.

  2. El model d'utilitat pel qual acciona la part demandant és nul per falta de novetat.

  3. La sentència del Jutjat no ha considerat que el model d'utilitat invocat va caducar l'any 1995-

  4. No ha estat acreditada la producció de danys pels quals es condemna a indemnitzar i en cap cas es pot indemnitzar per les vendes posteriors a la caducitat del model i a la cessació d'activitats de la demandada l'any 1994.

SEGON

L'excepció de falta de litisconsorci passiu necessari es donarla, d'acord amb la part demandada, per no haver cridat a judici l'entitat italiana que, segons al.lega, fabrica els "difusors comercialitzats a Espanya per la demandada condemnada F.I., SA.

L'excepció ha de ser rebutjada, tal com ho fa la jutgessa de primera instància. Estan legitimats passivament en les accions de violació del model d'utilitat els que, sense coneixement del titular, fabriquin, importin objectes protegits per la patent o utilitzin el procediment patentat i tots aquells que realitzin qualsevol altre acte d'explotació de l'objecte protegit per la patent (article 64 dela Llei, per remissió de l'article 154).

El titular del model d'utilitat es pot adreçar contra tots els infractors o només contra algun o alguns, sense que això afecti la vàlida constitució de la litis, i sense perjudici de l'àmbit d'eficàcia mes o menys Reduït dels Pronunciaments que es dictin

En el cas que ens ocupa, ni consta que la tercera entitat italiana hagi efectuat actes de violació del model d'utilitat espanyol susceptibles d'incloure la entre els legitimats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR