SAP Barcelona, 4 de Abril de 2001

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2001:3954
Número de Recurso1380/1999
ProcedimientoCIVIL
Fecha de Resolución 4 de Abril de 2001
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA,

Rotlle 1380/99

Judici de cognició 181 /99

Jutjat de 1ª Instància i Instrucció núm 6 de Mataró

SENTÈNCIA

Magistrades:

Il.lma. Sra. MARIA DOLORS PORTELLA LLUCH

Il.lma. Sra. LAURA PÉREZ DE LAZÁRRAGA VILLANUEVA

Il.lma. Sra. MARTA DOLORS MONTOLÍO SERRA

Barcelona, quatre d'abril del 2001

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel.lació les actuacions

número 181/99, seguides pels tràmits del judici de cognició 181/99 en el Jutjat de 1ªInstància i

Instrucció núm 6 de Mataró a instàncies de la Sra. Filomena contra el Sr Rafael i el Sr Sara Aquestes actuacions estan pendents de ser resoltes en

virtut del recurs d'apel.lació interposat pels demandats contra la sentència dictada el día 9 de

novembre de 1999 per la titular del Jutjat de Primera Instància.

FETS

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel.lació es la següent: "FALLO: que debo estimar y estimo íntegramente la demanda planteada por Doña. Filomena y - en consecuencia- debo condenar y condeno a Don. Rafael y Doña Sara a satisfacer a la actora la cantidad de 600.000 ptas más el interès legal que devengue dicha cantidad desde la fecha de la interpelación judicial. Todo ello con expresa imposición de las costas procesales".

SEGON

Els senyors Rafael i Sara apel.laren contra la sentència dictada pel titular del Jutjat de la Instància i Instrucció núm 6 de Mataró. Trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, van quedar pendents de ser deliberades pel Tribunal.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il.lma. Sra. MARTA DOLORS MONTOLÍOSERRA .

PONAMENTS DE DRET

PRIMER

Els demandats, que han estat condemnats a tornar doblades les 300.000 ptas que en concepte d'arres van retire de Doña. Filomena , recorren en apel.lació contra la sentència.

Amb una evident alteració del que va mantenir en l'escrit de contestació a la demanda alleguen que el contracte subscrit es un contracte de compravenda, que no ha existit voluntat per part d'ells d'incomplir-lo i que la compradora no els requerit d'acord amb l'article 1504 del Codi civil, com requisit necessari per demanar-ne la resolució. Altrament, no es procedent la devolució de les arres doblades perquè no han estat ells qui han desistit del contracte sino que la venedora no els ha comunicat el día que havien de signar-lo. En tot cas, les arres penitencials han de ser objecte d'una interpretació restrictiva.

És coneguda la doctrina del Tribunal Suprem segons la qual no es poden tenir en compte, a efectes de la seva resolució, aquelles pretensions formulades fora dels tràmits procedents. Si be el recurs d'apel.lació permet al Tribunal conéixer integrament el procediment, no constitueix un nou judici ni autoritza a resoldre problemes o qüestions distintes de les que van ser plantejades en la primera instància, ni amb alteració de les que van sertlo en ets escrits rectors ates que aquesta possibilitat es contraria al principi general del dret penderte apellationes, nihil innovetur"(entre d'altres, sentència de 9 de juny de 1997 que es remet a la doctrina anteriorment mantinguda en les de 28 de novembre i 2 de desembre de 1983, 6 de mar de 1984, 20 de maig i 7 de julio( de 1986, 19 de julio( de 1989 i 21 d'abril de 1992). Dªaltra banda, el dret de defensa i els principis de contradicció i de preclusió ho impedeixen.

La demandada no sol.licita la resolució del contracte subscrit per incompliment dels demandats ( article 1124 del Codi civil-CC) sinó que reclama la devolució doblada de la quantitat que en concepte d'arres penitèncials els va entregar pel fet d'haverne desistit unilateralment. Aquesta, i no d'altra, és la qüestió que va ser plantejada en la primera instància i que la sentència, que és objecte de recurs, ha resolt. Altrament, no és procedent examinar si l'actora ha donat o no compliment a l'article 1504 CC ja que el supòsit que regula aquest precepte és totalment divers del que es objecte del litigi. La controvèrsia ha de ser examinada, doncs, com ho va ser a la primera instància.

SEGON

Els ara litigants van subscriure un document d'arres per a compra d'habitatge, segons es fa constar en l'encapçalament, del qual cal destacar, per la seva importància els punts que seguidament es detallen.

Doña. Filomena interessada en la compra de l'habitatge i de la plaga d'aparcament que es descriu, entrega als senyors Rafael i Sara , com a propietaris d'aquelles finques, la quantitat de 300.000 ptes "en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Tarragona 278/2008, 14 de Julio de 2008
    • España
    • July 14, 2008
    ...ser preceptiu conforme l' art. 219 LEC, no podent-ho deixar per a execució de sentència, com ara al·lega el recurrent, invocant la SAP Barcelona de 4-4-2001, Rotllo Nº 206/2000, ja que dita sentència no aplica la nova LEC si no la LEC de 1881. Fins i tot, al recurs ni tant sols es determine......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR