SAP Barcelona 546/2010, 23 de Noviembre de 2010

PonenteFRANCISCO ABELLANET GUILLOT
ECLIES:APB:2010:9081
Número de Recurso8/2010
ProcedimientoSUMARIO
Número de Resolución546/2010
Fecha de Resolución23 de Noviembre de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 22ª

Audiència Provincial de Barcelona

Secció Vint-i-dosena

Rotlle sumari núm. 8/2010

Referència de procedència:

JUTJAT VIOLÈNCIA SOBRE LA DONA 4 BARCELONA

Sumari núm. 10/2009

SENTÈNCIA NÚM. 546/2010

Magistrats/des:

Joan Francesc Uría Martínez

Francesc Abellanet Guillot

Patricia Martínez Madero

La dicta la Secció Vint-i-dosena de l'Audiència Provincial de Barcelona al Rotlle de Sumari núm. 8/2010, procedent del Jutjat Violència sobre la Dona 4 Barcelona,

Sumari núm. 10/2009 per un delicte de d'assassinat intentat i falta d'injúries, contra Jeronimo, amb DNI NUM000, major d'edat, nascut a

Barcelona, fill de Alfonso i Pilar, amb domicili a C. DIRECCION000 NUM001 NUM002 NUM003 Barcelona (Barcelona) .

Han estat parts el Ministeri Fiscal, com Acusació Particular Rosario, representat pel Procurador JUAN EMILIO CUBERO ROYO i assistit del

lletrat EUGENIO EGEA GAETA i l'acusat Jeronimo, representat pel Procurador ERNESTO HUGUET FORNAGUERA i assistit del lletrat

MARINA REQUENA CIFUENTES. D'aquesta sentència, que expressa l'opinió del Tribunal, ha estat ponent Francesc Abellanet Guillot.

Barcelona, vint-i-tres de novembre de dos mil deu.

Antecedents de fet

Primer

El Ministeri Fiscal formulà acusació contra Jeronimo en escrit d'acusació amb les conclusions provisionals que elevà modificà en l'acte de judici oral . En la primera de les conclusions narra els fets . En la segona considerà els fets constitutius d'un delicte d'assassinat en grau de temptativa previst i penat en els articles 139 1ª I 16 I 62 DEL Cp i d'una falta d'injúries del art. 620. 2 del CP En la tercera establi l'autoria de l'acusat, en la quarta va apreciar circumstàncies modificadores de la responsabilitat criminal, agreujant mixta de parentesc del art. 23 del Cp i l'atenuant del art. 21.6ª en relació amb els arts. 21.1ª i 20.1º del CP . En la cinquena va demanar la pena de DOTZE ANYS DE PRESÓ pel delicte d'assassinat intentat amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu pel temps de la condemna. La prohibició d'apropament a Rosario al seu domicili, lloc de la feina a menys de 1000 metres i de comunicació amb ella per qualsevol mitjà en temps superior en cinc anys a la pena de presó. Per la falta d'injúries VUIT DIES DE LOCALITZACIÓ PERMANENT en domicili diferent i allunyat de la víctima prohibició d'apropament a Rosario al seu domicili, lloc de la feina a menys de 1000 metres i de comunicació amb ella per qualsevol mitjà per temps de sis mesos.

En concepte de responsabilitat civil demanà com indemnització per a Rosario per les lesions patides la quantitat de 6.200 euros i de 24.000 euros per les seqüeles, quantitats incrementades d'acord amb el que disposa l'art. 576 de la LEC . i al pagament de costes processals.

L'acusació particular personada de Rosario, defensada pel lletrat Eugenio Egea Gaeta, formula acusació adherint-se a les conclusions definitives del Ministeri Fiscal .

La defensa de l'acusat exercida per la lletrada Marina Requena Cifuentes en igual tràmit formula escrit de defensa i demanà l'absolució del acusat i subsidiàriament va manifestar que els fets serien constitutius d'un delicte de lesions. del arts. 147 i 148 del CP . Subsidiàriament en el cas de l'existència de l'autoria dels fets per l'acusat va al·legar la concurrència de la circumstancia eximent 20.1º i 2º del C.p o l'atenuant del art. 21.1 del CP . Va demanar l'absolució del acusat i subsidiàriament la substitució de la pena privativa de llibertat per la mida d'internament en centre psiquiàtric sense que la mida pugui excedir del temps de la pena privativa de llibertat. En concepte de responsabilitat civil va manifestar que no en procedeix i subsidiàriament demanà com indemnització per a Rosario per les lesions patides en els dies de curació la quantitat de 5.696,52 euros i de 21.047,97 euros per les seqüeles.

Segon

El judici oral es celebrà el dia setze de novembre de 2010; desprès de practicades les proves, les conclusions i els informes es concedí la última paraula a l'acusat i quedà el judici vist per sentència.

L'acusat es troba en situació de presó provisional per aquesta causa des del vuit de novembre de 2009.

En aquest procés s'han observat les normes adients vigents .

Fets provats

L'acusat Jeronimo, major d'edat, sense antecedents penals, va tenir una relació sentimental amb convivència amb Rosario ; convisqueren ambdós en el domicili del carrer DIRECCION000, nº NUM001

, NUM002 . NUM003 de Barcelona des del vint-i- dos de d'agost de 2008 fins que la relació sentimental s'anava a trencar definitivament per la qual cosa en el mes de novembre de 2009 ja no convivien.

L'acusat el dia 26 d'octubre de 2009 a les 02:26 hores, donat el trencament de la relació amb Rosario li va enviar des del telèfon mòbil nº NUM004 un missatge al telèfon mòbil de Rosario, que deia: "serás toda la vida una prostituta y una pipera, ojalá pierdas a tu familia".

Aproximadament cap a les 20:30 hores del dia cinc de novembre de 2009, amb motiu del trencament de la relació amb Rosario, Jeronimo va sortir del seu domicili portant una ganivet del tipus "matxet" amb característiques de l'empunyadura d'imitació de marfil i una fulla d'uns vint centímetres de llarg portant-lo amagat sota la roba que vestia. Se'n va anar cap a el supermercat denominat "Royo alimentació" que es troba al carrer Casanova nº 18 de Barcelona que és on treballava Rosario . Un cop va arribar a la botiga on estava Rosario, l'acusat es dirigí a ella per demanar-li ajuda ja que li va dir que es trobava malament i que necessitava diners . Rosario va sortir fora del lloc del establiment on estava i li va contestar que en aquells moments no podia ajudar-lo i que l'endemà podria fer- ho. L'acusat li va demanar que li donés una abraçada, entrant ambdós seguidament cap a l'interior de la tenda; Rosario va tractar d'escapolir-se'n, essent que quan estava s'esquena a la posició del acusat, de sobte i inopinadament, volent matar-la, la va agafar pel braç es va treure el ganivet que portava amagat sota la roba, dient-li " no te vas a escapar puta" i li va donar una punyalada a l'esquena. Quan Rosario va tractar de revoltar-se des de terra on va caure, llavors ja fora de la botiga l'acusat li va assestar dinou punyalades més en el abdomen, les extremitats i el tors. Quan estava a terra dessagnant-se fou assistida parant-li la hemorràgia. Llavors acudí al lloc on estaven ambdós un motorista, va ser quan Jeronimo va parar de apunyalar-la i va fugir del lloc corrent, llançant el ganivet a terra que va anar a parar sota una furgoneta que estava aparcada, essent posteriorment detingut per una dotació policial enfront del nº 24 del carrer Fernandina.

Com a conseqüència directe de les punyalades que Jeronimo li va donar, Rosario, va patir lesions consistents en: "vint ferides distribuïdes per l'esquena, tòrax, abdomen, ambdues extremitats i extremitat inferior esquerra, quatre d'elles penetrants, amb afectació de cavitat toràcica amb laceració pulmonar esquerra, afectació de cavitat abdominal amb laceració del lòbul hepàtic dret i esquerra, així com afectació de fosa renal amb laceració renal esquerra, necessitant per a la seva curació de 105 dies, 9 amb ingrés hospitalari, amb tractament mèdic quirúrgic, quedant-li com a seqüeles: persistència de l'estat d'ànim ansioso depressiu reactiu al succés violent sofert i perjudici estètic consistent en múltiples cicatrius: al tòrax tres cicatrius lineals de 1, 1'5 y 1 cm. ubicades entre regió infracavicular i regió supramamaria esquerra i dues puntures terapèutiques en regió anterior i lateral esquerra de coll i una hipopigmentació lineal de 3,5 cm., a la zona superior de coll; en abdomen tres cicatrius lineals de 2,5, 1,5 i 1,5 cm. i tres cicatrius quirúrgiques, una de 20 cm. que discorre per linea mitja abdominal supra e infra umbilical, i les altres dues en regió ilíaca de 2 i 1 cm., a l'esquena cicatriu en regió escapular esquerra de 2,5 cm. i una altra en regió axilar esquerra posterior de 1 cm., dues cicatrius de 2,5 i 1 cm. en regió escapular dreta, dues cicatrius en regió lumbar de 1,5 i 5 cm. en extremitat superior dreta, cicatriu de 3,5 cm. a la cara anterior lateral externa de flexora de colze, cicatriu de 2,5 cm. a la cara anterior de 1/3 mig avantbraç dret i cicatriu de 4 cm. a la cara posterior de 1/3 inferior de avantbraç dret; a l'extremitat superior esquerra cicatriu de 1 cm. en regió posterior d'espatlla esquerra; a l'extremitat inferior esquerra, dues cicatrius de 1/3 superior de cama de 3 i 4 cm., cicatriu de 1 cm. en 1/3 superior de cuixa, cara interna, cicatriu de 3,5 cm. en 1/3 mig de cara posterior de cuixa, sense anomalies morfològiques ni neurològiques afegides, per les que reclama la indemnització que pugués correspondre."

L'acusat en la data dels fets presentava trastorn...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR