SAP Lleida 34/2013, 24 de Enero de 2013

PonenteALBERTO GUILAÑA FOIX
ECLIES:APL:2013:27
Número de Recurso51/2012
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución34/2013
Fecha de Resolución24 de Enero de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 51/2012

Procediment ordinari núm. 393/2010

Jutjat Primera Instància 5 Lleida

SENTÈNCIA núm. 34/2013

PRESIDENT

IL·LM. SR. ALBERT GUILANYA FOIX

MAGISTRATS

IL·LM. SR. ALBERT MONTELL GARCIA

IL·LMA. SRA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, vint-i-quatre de gener de dos mil tretze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 393/2010, del Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Lleida, en virtut del recurs interposat per SEGUR CAIXA, S.A ., representada per la procuradora Astrid Notario Ruiz i assistida pel lletrat José Luis Gómez Gusi contra la sentència de data vint d'octubre de dos mil onze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 51/2012. La part apel·lada és MARELCAS, S.L . i CAIXA SABADELL, COMPANYIA D'ASSEGURANCES GENERALS, S.A., representades pel procurador Josep Maria Guarro Callizo i assistides pel lletrat Marien Tejero, les quals van impugnar la sentència. És ponent d'aquesta resolució l'IL·LM. SR. ALBERT GUILANYA FOIX, Magistrat President d'aquesta Audiència Provincial.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data vint d'octubre de dos mil onze, és la següent: "DECISIÓ.- Desestimo íntegrament la demanda formulada per la procuradora Sra. Notario en nom i representació de SEGUR CAIXA SA contra MARELCAS SL I CAIXA SABADELL COMPANYIA D'ASSEGURANCES GENERALS SA i condemno a SEGUR CAIXA SA al pagament de les costes d'aquest procediment. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, SEGUR CAIXA, S.A. va interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i al que es va oposar la part contrària que també va impugnar la sentència. Segur Caixa, S.A es va oposar a la impugnació; un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona. TERCER. La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 16 de gener de 2013 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part actora recorre contra la sentència de primera instància i ho fa al·legant error de dret atès que el jutge a quo aplica els preceptes de la responsabilitat extracontractual quan en realitat és d'aplicació la normativa de propietat horitzontal, i més concretament, els articles 553 . 37 i 38 del CCCat que fan responsable al propietari de l'habitatge del manteniment de les instal·lacions que s'emplacin en aquell.

La part demandada s'oposa la recurs i demana la íntegra confirmació de la sentència de primera instància per bé que impugna la sentència en el sentit de determinar que la causa de l'incendi no va ser la caldera sinó el mal funcionament de la rentadora comprada per l'arrendatari.

SEGON

Fa l' article 553-37 del CCCat " 2. Els propietaris, en els casos d'arrendament o de qualsevol altra transmissió del gaudi de l'element privatiu, són responsables davant de la comunitat i de terceres persones de les obligacions derivades del règim de propietat horitzontal .". Aquest precepte cal relacionar-lo amb l'article 553-38 quan diu : " 1. Els propietaris d'elements privatius els han de conservar i mantenir en bon estat, parets endins, i mantenir els serveis i les instal·lacions que s'hi emplacin.". Per tant, l'obligació relativa als serveis i les instal·lacions que s'hi emplacin és la de mantenir-los. La qüestió estaria en que ha d'entendre's per manteniment i si en aquest cas el manteniment estava fet correctament des del punt de vista del propietari. Doncs bé segons el diccionari de la llengua catalana, mantenir és fer que (algú o alguna cosa) romangui en el mateix estat, no s'alteri, malmeti, destrueixi o perdi. Precisament quan parlem d'instal·lacions que serveixen per nodrir el subministre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Lleida 478/2013, 5 de Diciembre de 2013
    • España
    • December 5, 2013
    ...l'últim incís de l' article 172.2.3 de la LC i que efectivament cal lligar-los a la conducta individual de cadascun (vegis SAP Lleida 24 de gener de 2013 on recollim la darrera jurisprudència en la matèria fruit de les SSTS de 6 d'octubre de 2011 i 16 de juliol de 2012 ), però en aquest cas......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR