SAP Barcelona 330/2014, 15 de Julio de 2014

JurisdicciónEspaña
Fecha15 Julio 2014
Número de resolución330/2014

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA

ROTLLE NÚM. 613/12

Procedent del procediment Juicio Ordinario núm. 111/10

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 33 de Barcelona

S E N T È N C I A NÚM. 330

Barcelona, 15 de juliol de 2014

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il·lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il·lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA i Il·lm. Sr. Antonio RECIO CORDOVA, la primera dels quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel·lació número 613/12, interposat contra la sentència dictada en data 27 de març de 2012 en el procediment núm. 111/10, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 33 de Barcelona . Ha estat recurrent el Sr. Carlos Jesús i apel·lat Pedro Enrique Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "Que desestimando como desestimo la demanda formulada por la representación procesal de D. Carlos Jesús y Dª Paloma, frente a D. Pedro Enrique, absuelvo a la referida parte demandada de las pretensiones frente a la misma formuladas en la demanda, con imposición de costas a la actora."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il·lma. Sra. Dª Maria Dolors MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Plantejament del litigi

Don. Carlos Jesús formula demanda amb la pretensió que es declari la nul·litat del que s'ha protocol·litzat com a testament hològraf del seu avi Evelio .

Addueix que no es compleixen els requisits de forma que exigeix l'article 120 CS perquè la signatura estesa en el testament no és correspon amb la que ell estampava el que fa pensar que aquell document no conté el testament del seu avi sinó que és "una falacia diseñada y perpetrada por el demandado Sr. Pedro Enrique ".

Explica que cap dels seus nets cridats a l'herència van ser citats a l'acte de protocol·lització on van ser aportats com a testimonis l'esposa del Sr. Pedro Enrique, la seva secretaria i dos treballadors de la seva empresa els quals, a part de la relació existent amb l'instant, sabien del cert que la signatura estampada no era la del Sr. Evelio . El demandat s'oposa a la demanda. En síntesis al·lega que el demandant sempre va saber que el seu avi havia atorgat el testament hològraf i mai es va posar en dubte que la signatura estampada era d'ell. Afegeix que si aquesta és diferent a la del DNI és per la diferència d'edat i el seu deteriorament físic.

La sentència desestima la demanda en apreciar que l'acció es troba caducada pel transcurs dels 4 anys que estableixen els 422-3 CCCat i 128 CS a comptar des del 27 de gener de 2004 que és quan el demandant va conèixer o podia raonablement conèixer la causa que podria determinar la nul·litat del testament.

Contra dita resolució recorre el Sr. Carlos Jesús . Sosté que l'acció de nul·litat no estava caducada perquè no és d'aplicació l' article 422-3 CCCAt i perquè no va ser fins el 25 de gener de 2006 que va estar en disposició de poder advertir que el testament hològraf era nul.

En relació al fons de la litis puntualitza que la nul·litat no s'insta per falta de capacitat del demandant sinó perquè el causant no va estampar la seva signatura, que n'és requisit essencial, sinó que només va posar el nom la qual cosa porta a pensar que aquell escrit no és més que una mostra dels exercicis de dictat que feia.

SEGON

Caducitat de l'acció de nul·litat del testament hològraf

Don. Evelio va morir el 3 de novembre de 2000, durant la vigència del Codi de Successions. És aquesta llei la que ha de regir la seva successió.

No va ser fins després que entrés en vigor la Llei 10/2008 de 10 de juliol per la que s'aprovà el llibre IV del CCCat que es va presentar la demanda per instar la nul·litat d'un testament hològraf protocol·litzat el 5 de maig del 2003.

Els terminis de prescripció i de caducitat que estableix el Llibre IV no són, però, automàticament d'aplicació a les successions obertes abans de la seva entrada en vigor, com sembla entendre el Jutjat. Disposa la DT 8a de Llei 10/2008 que els establerts en la legislació anterior s'apliquen a les successions obertes abans de l'entrada en vigor de la nova llei, llevat que els terminis previstos en el llibre IV siguin més curts.

Si és així, la prescripció o caducitat es consuma quan fineix el nou termini que comença a comptar a partir de l'entrada en vigor de la nova llei. I si el termini fixat en la legislació anterior, encara que sigui més llarg, fineix abans que l'establert en el llibre IV, s'aplica aquell.

En definitiva, com posa en relleu la doctrina, la finalitat del legislador és que s'apliqui el termini més breu entre els establerts en les dues legislacions. D'aquesta manera, si el previst en una llei anterior venç abans que transcorri el termini de la nova llei a comptar des de la seva entrada en vigor, la caducitat es produeix com si no s'hagués produït canvi legislatiu. I en el cas que aquell es perllongui més enllà de l'establert pel llibre IV CCCat, a comptar des de la seva entrada en vigor, és aquest últim el termini que s'ha d'aplicar.

Per concloure si és aplicable un o altre, cal amb caràcter previ determinar si el termini que establia el Codi de Successions havia ja vençut abans que s'interposés la demanda atès que els quatre anys que fixa l' article 422-3.2 CCCat s'han de comptabilitzar des de l'entrada en vigor d'aquesta llei(1 de gener de 2009). Aquest termini no es pot comptabilitzar, com ha fet el Jutjat, des que la persona legitimada coneix o pot conèixer raonablement la causa de nul·litat d'acord amb l' article 422-3.2 CCCat perquè aquest precepte és d'aplicació a les successions obertes després de l'entrada en vigor d'aquesta llei. A les obertes amb anterioritat els pot ser d'aplicació el termini de caducitat o prescripció establert a la nova llei però aquest començarà a comptar des de la seva entrada en vigor.

Feta aquesta puntualització, cal resoldre quin era el termini que establia el Codi de Successions per instar la nul·litat d'un testament.

L'article 128 CS establia un termini de prescripció de 4 anys a comptar des de la mort del testador per instar la nul·litat o ineficàcia però només pels casos previstos en els tres darrers apartats de l'article 126 CS en els que no es troba el que es planteja en el present litigi.

Quan es pretén la nul·litat d'una disposició testamentària per causes distintes a les de l' article 126, el Codi de Successions no feia cap previsió sobre el termini de caducitat o de prescripció per exercir l'acció de nul·litat.

El silenci de la llei, va dur a un sector de la doctrina a mantenir que es tractava d'una acció imprescriptible( Roca, Puig Ferriol, Anderson, Tarragona). Altres( Badosa), per contra sostenen que abans de l'entrada en vigor del Llibre I CCCat, era d'aplicació el termini de prescripció de 30 any que establia l' article 344 Comp i a partir de la vigència del Llibre I CCCat ( 1 de gener de 2004) el de 10 anys ( art. 121-20 CCCat . En el cas que s'examina, atesa la data d'obertura de la successió ( 3 de novembre de 2000), segons aquest segon criteri, seria d'aplicació el termini de prescripció de 30 anys.

Doncs bé, tant si es considera que l'acció amb el Codi de Successions és imprescriptible com si s'entén sotmesa al termini de 30 anys, en el cas s'examina, l'acció no hauria caducat en el moment d'interposar-se a la demanda, com entén el Jutjat. Tant en un o altre cas, a l'entrada en vigor de la Llei 10/2008 de 10 de juliol l 'acció no estava prescrita ni aquell termini venceria abans que transcorreguessin els 4 anys de l' article 422-3.a CCCat des de l'1 de gener de 2009, que és des de quan s'ha de computar, com ja s'ha apuntat.

El recurs, per tant, ha de ser estimat en aquest primer punt, i revocada la sentència en tant que estima caducada l'acció de nul·litat exercida.

TERCER

Testament hològraf.

  1. Requisits formals. Element objectiu.

Establia el Tribunal Suprem en l'antiga i coneguda sentència de 8 de juny de 1918 " que reconocida siempre como integrante de la propiedad privada la facultad que compete a toda persona capaz de poder dar a los bienes de su pertinencia, durante su vida y después de la muerte, el destino que conforme a las leyes tuviese por conveniente, y antes la imperiosa necesidad de garantir debidamente acto tan importante y transcendental como es el testamento, del que nace el derecho hereditario en la sucesión testada, y en el cual, de manera solemne y definitiva queda expresa y establecida la postrera voluntad, en orden a disponer lo que ha de hacerse del todo o parte de los bienes una vez ocurrida la muerte, los códigos de todos los tiempos, la jurisprudencia universal y, por último, el código civil, han cuidado, al efecto, de asegurar la libre ordenación de la última voluntad, de fijar concretas solemnidades y reglas precisas, que constituyen la sustancia del acto, encaminadas todas y cada una a patentizar que el testamento, según lo define el artículo 667 del indicado código, es la real y cierta expresión de la voluntad de quien lo otorga" .

La seva forma privada, l'habitual secret en el seu atorgament i la seva simplificació formal fa que aquest tipus de testament presenti avantatges davant d'altres però també...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Adveración notarial y protocolización de testamento ológrafo según las normas catalanas
    • España
    • Práctico Sucesiones Derecho de sucesiones en las legislaciones especiales y forales Sucesión en Cataluña Expedientes notariales en derecho de sucesiones en Cataluña
    • Invalid date
    ... La Ley 15/2015, de 2 de julio, de la Jurisdicción Voluntaria al ... forma son fundamentales; recuerda la Sentencia nº 330/2014 de AP Barcelona, Sección 1ª, 15 de Julio de 2014 [j 1] la ... ...
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 17/2015, 16 de Marzo de 2015
    • España
    • 16 Marzo 2015
    ...la sentencia dictada por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 1ª) de fecha 15 de julio de 2014 dictada en el Rollo de apelación 613/2012 , con confirmación de la sentencia dictada, imposición de las costas de este recurso a la parte recurrente y pérdida del depósito Notifíquese la ......
  • SAP Tarragona 132/2022, 3 de Marzo de 2022
    • España
    • Audiencia Provincial de Tarragona, seccion 3 (civil)
    • 3 Marzo 2022
    ...de presiones externas. Como establece la sentencia de la AP de Barcelona de 12 de diciembre de 2014, con cita en la SAP, Barcelona, sección 1, del 15 de julio de 2014: "sin elemento objetivo (requisit objectiu o formal) no hay testamento ológrafo, aún demostrada la voluntad testamentaria (e......
  • SAP Barcelona 618/2014, 12 de Diciembre de 2014
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 17 (civil)
    • 12 Diciembre 2014
    ...plenius voluntates testantium interpretantur"- Digesto L, 17, 12, Paulo Comentarios a Sabino)." Y, como recoge la SAP, Barcelona, sección 1, del 15 de julio de 2014 (Ponente: MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA), aportada al procedimiento por plantearse allí la nulidad del testamento ológrafo del e......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR