SAP Barcelona 561/2008, 24 de Octubre de 2008

PonenteFRANCISCO JAVIER PEREDA GAMEZ
ECLIES:APB:2008:9807
Número de Recurso87/2008
Número de Resolución561/2008
Fecha de Resolución24 de Octubre de 2008
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N.561/08

Barcelona, vint-i-quatre d'octubre de dos mil vuit

Audiència Provincial de Barcelona, Secció Catorze

Magistrats:

Francisco Javier Pereda Gámez (Ponent)

Marta Font Marquina

Rosa Maria Agulló Berenguer

Rotlle n.: 87/2008

Judici Ordinari n.: 834/2006

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 1 de Granollers

Objecte del judici: acció de repetició ( art. 10 LRCSCVM ) amb base en un accident de tràfic, per la conducció sota la influència

de l'alcohol

Motiu del recurs: cobertura de la pòlissa del risc d'alcoholèmia, prescripció, falta d'acreditació de les lesions i pluspetició

Apel·lants: Natalia i Narciso

Advocats: L. Lupiáñez Navarro i I. Prieto Feria, respectivament Procuradores: M. Condal Invernon (Granollers) i E. Suñé Ollé, pel seu ordre Apel·lat: Groupama Plus Ultra

Advocat: J. A. Estrada Laza

Procurador: C. Pons de Gironella

ANTECEDENTS DE FET

1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

El dia 16 de juny de 2006 la part actora va presentar demanda en la que sol·licitava que es condemni la demandada al pagament a la actora de 12.699,36 euros, més els interessos legals i les costesprocessals. Relata que va pagar als perjudicats la indemnització pels danys i les lesions sofertes en un accident de circulació i repeteix contra el causant, per conduir sota la influència de l'alcohol.

El Sr. Narciso va contestar a la demanda i diu que la documentació acompanyada no acredita el pagament de les indemnitzacions, ni el temps de sanitat, ni l'abast dels danys. Afegeix que l'acció està prescrita.

La Sra. Narciso oposa també manca d'acreditació dels danys i lesions i que la clàusula d'exclusió de cobertura és limitadora de drets i no està signada.

La sentència recorreguda, de data 17 de setembre de 2007, dóna compte de les posicions de les parts i desestima l'excepció de prescripció (computada des de la data de la sentència penal). La jutgessa entén que la conducció sota la influència de l'alcohol no forma part de l'assegurament (no implica una clàusula limitadora, sinó una manca de cobertura) i considera provats el danys personals i el seu abast i també els danys materials, amb petites correccions. Per tot això, estima parcialment la demanda i condemna Narciso i Natalia a pagar conjunta i solidàriament a la actora 11.161 euros (segons interlocutòria d'aclariment de sentència). Diu que cada part abonarà les costes causades a la seva instància i les comunes per meitat.

  1. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS D'APEL·LACIÓ

    2.1 La Sra. Natalia argumenta novament que no s'acrediten les lesions i que hi ha una clàusula limitadora del risc no acceptada especialment.

    L'asseguradora s'oposa perquè s'ha provat l'assistència mèdica amb la documental i el testimoni. Reitera que l'assegurança no pot cobrir el risc de conduir begut.

    2.2 El Sr. Natalia diu que des del pagament al perjudicat (juny de 2004) fins a la demanda (juny de 2006) havia transcorregut més d'un any i per això l'acció està prescrita, sense que l'acció penal per conducció etílica interrompi el termini (cita una sentència d'aquesta Sala i altres). Afegeix la excepció de pluspetició (quan a les despeses mèdiques) per manca de prova.

    La part apel·lada s'oposa i diu que la actuació penal interromp el termini, perquè sense declaració de que es conduïa sota la influència de l'alcohol no podia néixer l'acció de repetició. Afegeix que va mantenir la pretensió en l'escrit d'acusació. Conclou que el testimoni Sr. Pedro Miguel acredita que va assistir a les sessions de rehabilitació que han provocat les despeses mèdiques reclamades.

  2. TRÀMITS EN LA SALA

    L'assumpte s'ha registrat en la Secció el dia 1 de febrer de 2008. No s'ha resolt sobre prova i no s'ha assenyalat vista pública. La deliberació de la Sala ha tingut lloc el dia 9 d'octubre de 2008. Aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal ( art. 465.1 LEC ), degut a causes estructurals, el que es fa constar als efectes de l' article 211.2 LEC .

    FONAMENTS DE DRET

    1. LA ALCOHOLÈMIA COM A CRITERI LEGAL D'EXCLUSIÓ DEL RISC

    L'acció exercitada es basa en l' art. 10 LRCSCVM , que permet a l'asseguradora repetir contra el conductor (a més de contra el propietari del vehicle i l'assegurat) si el dany causat és degut a conducta dolosa o a la conducció sota la influència de begudes alcohòliques.

    No estem, en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 758/2010, 22 de Diciembre de 2010
    • España
    • 22 Diciembre 2010
    ...anteriors ( SAP, Civil sección 14 del 23 de Abril del 2007 (ROJ: SAP B 8224/2007 i SAP, Civil sección 14 del 24 de Octubre del 2008 (ROJ: SAP B 9807/2008 ), la consideració de l'embriaguesa com a clàusula legal i automàtica d'exclusió i la interpretació de l' article 19 LCS per part de les ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR