SAP Girona 117/2018, 14 de Marzo de 2018

PonenteJAIME MASFARRE COLL
ECLIES:APGI:2018:192
Número de Recurso159/2018
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución117/2018
Fecha de Resolución14 de Marzo de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

Secció 2a Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.2)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1, pl. 5a - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: aps2.girona@xij.gencat.cat

NIG 1716042120168106923

Recurs d'apel lació 159/2018 2

Matèria: Apel lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Sant Feliu de Guíxols

Procediment d'origen: Judici verbal (250.2) (VRB) 416/2016

Part recurrent / Sol licitant: Carmelo

Procurador/a: PERE FERRER FERRER

Advocat/ada: RAMON NICOLAZZI ANGELATS

Part contra la qual s'interposa el recurs: CEDINSA D'ARO CONCESSIONARIA GENERALITAT CATALUNYA

Procurador/a: LLUIS VERGARA COLOMER

Advocat/ada: JOSE MARIA VICENS AZPEITIA

SENTÈNCIA NÚM. 117/2018

Il lm.

MAGISTRAT

JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, 14 de març de 2018

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El 20 de febrer de 2018 es van rebre les actuacions de Judici verbal (250.2) (VRB) 416/2016, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Sant Feliu de Guíxols, a fi de resoldre el recurs d'apel lació interposat pel procurador Pere Ferrer Ferrer en representació de Carmelo, contra sentència de 21 de novembre de 2017, en què consta com a part apel lada el procurador Lluis Vergara Colomer, en representació de CEDINSA D'ARO CONCESSIONARIA GENERALITAT CATALUNYA.

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

"1.- DESESTIMO íntegramente la demanda interpuesta por la representación procesal de D. Carmelo contra CEDINSA D'ARO CONCESSIONARIA GENERALITAT DE CATALUNYA.

  1. - CONDENO A D. Carmelo al pago de las costas procesales.".

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

QUART

En aplicació de l' article 82.2.1 de la LOPJ, segons la redacció introduïda per la Llei Orgànica 1/2009, de 3 de novembre, aquesta Audiència Provincial es constitueix amb un sol Magistrat per resoldre la qüestió litigiosa, ja que el procediment que s'ha tramitat és un judici verbal per raó de la quantia.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La sentència d'instància desestima la demanda interposada perquè considera que la tanca de protecció que delimita la carretera on va passar l'accident no es trobaria malmesa, sinó que podria tenir un defecte de disseny que no és imputable a la part demandada i perquè, en tot cas, no hi ha prova fefaent que els senglars que van provocar l'accident traspassessin aquesta tanca, havent pogut accedir a l'autovia per algun enllaç d'aquesta via.

La normativa aplicable al cas ja s'esmenta a la resolució d'instància i atribueix responsabilitat al titular de la via pública quan l'accident té lloc per no haver-se reparat la tanca dins de termini o, si s'escau, per no disposar de la senyalització específica d'animals en trams d'alta accidentalitat de vehicles amb les espècies cinegètiques a que fa esment el precepte.

Segons l'atestat confeccionat en el seu dia pels Mossos d'Esquadra la "causa principal de l'accident és la irrupció a la via dels porcs senglars que possiblement han entrat per la valla (tanca cinegètica) que es troba en males condicions". A l'acte del judici els agents que confeccionen l'atestat van confirmar aquest parer, si bé van aclarir que el que es constatava era que els senglars podien passar per sota del tancat, fet que aquell mateix matí (el dia de la vista que té lloc a la instància) van confirmar, amb un nou reconeixement del lloc, que seguia igual. Per altra banda, també van declarar que malgrat que també era possible que els senglars accedissin a l'autovia per algun enllaç de la mateixa, creien més probable que ho haguessin fet traspassant la tanca. Finalment, un d'ells va declarar com aquest problema és recurrent, ja que no era la primera ni la segona vegada que en aquesta mateixa zona d'autovia havien tingut que intervenir per accidents ocasionats per la presència a la via de senglars.

Encara que a les autovies els conductors no paguen peatges per la seva utilització, sí que la concessionària cobra de l'Estat amb impostos de tots els ciutadans. En treu un benefici que li suposa també haver de garantir la seguretat d'una via ràpida que ha d'estar perimetrada amb tanca i en la qual tot conductor ha de poder circular amb la confiança que no trobarà obstacles que posin en perill la seva seguretat. En aquest sentit la recurrent ja fa esment de diverses sentències d'Audiència que consideren que la concessionària titular de la via, "actúa desde criterios empresariales de búsqueda de beneficio con la explotación de la vía que lleva a cabo, por lo que debe subsistir la vigencia del principio "ubi commodum, ibi est incommodum" y su...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 203/2018, 3 de Mayo de 2018
    • España
    • 3 Mayo 2018
    ...concentración de accidentes por este motivo. Como señala en casi similar la SAP de Gerona, Civil sección 2 del 14 de marzo de 2018 (ROJ: SAP GI 192/2018 -ECLI:ES:APGI:2018:192): "La recurrent fa esment a possibles mesures que aquí no s'han adoptat (neteja marges, il luminació que afavoreixi......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR