SAP Barcelona 627/2006, 25 de Octubre de 2006

PonenteJOSE MARIA BACHS ESTANY
ECLIES:APB:2006:14244
Número de Recurso115/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución627/2006
Fecha de Resolución25 de Octubre de 2006
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 11ª

* x COMPRAVENTA CIVIL x

* x COMPRAVENTA MERCANTIL x

* x RESCISIÓN POR LESIÓN (CONTRATOS) x

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

SECCIÓ 11 ª

ROTLLE Núm. 115/06

JUTJAT DE PRIMERA INSTÀNCIA Núm. 55 DE BARCELONA

Actuacions de procediment ordinari núm. 899/04

SENTÈNCIA Núm.627

IL·LMS. SRS.

JOSEP Mª BACHS i ESTANY

FRANCISCO HERRANDO MILLÁN

JOSEP ANTONI BALLESTER i LLOPIS

Barcelona, vint-i-cinc d' octubre de dos mil sis.

HAVENT ESTAT VISTES per la Secció Onzena de l'Audiència Provincial de Barcelona les Actuacions de Recurs d' apel·lació núm. 115/06, interposat pel Procurador Sr. Gassó i Espina en

nom i representació de Seguer Habitatges S.A. en Liq., part actora en aquesta litis, contra la

sentència dictada el 22 de setembre de 2005 pel Jutjat de Primera Instància núm. 55 de Barcelona a les actuacions de procediment ordinari núm. 899/04 , s' ha pronunciat la següent sentència.

I. ANTECEDENTS DE FET:

PRIMER

S' accepten els de la Sentència apel·lada, quina part dispositiva és la següent: "DECISIÓ.-Desestimant la demanda interposada per Seguer habitatges S.A. en Liquidació, contra Conjunto Residencial Vilanova, S.A., absolc la demandada i imposo les costes del plet al demandant"

SEGON

Interposat Recurs d' Apel·lació contra l'anterior Sentència pel Procurador Sr. Gassó i Espina en representació de la part actora, fou admès, elevant-se les actuacions a aquesta Audiència, i, seguits els demés tràmits processals, entre ells la compareixença de la recurrent a través de l' esmentat Procurador i de l'oponent a través de la Procuradora Sra. Rami i Villar, es va assenyalar per a deliberació, votació i decisió del recurs l' audiència del dia 4 d' octubre del present any, el que va tenir lloc a l' hora prevista.

HA ESTAT VIST, essent ponent l' Il·lm. Sr. President de la Secció, Magistrat JOSEP Mª BACHS i ESTANY,

II. FONAMENTS JURÍDICS:

PRIMER

Recorre la totalitat de la sentència d'instància la part actora (f. 331 i f. 337 i ss.) pels següents motius: 1er) aplicació indeguda de l' art. 325 del C. com .: la sentència es basa en que el contracte de les actuacions, malgrat ser de béns immobles, té naturalesa mercantil, i per això considera que no pot tenir lloc la rescissió per lesió ultra dimidium de conformitat a l' art 344 del CCom ; en basa en un obiter dicta de la sent del TSCJ de 20-11-85 que ambuves parts són societats mercantils i professionals del negoci d' urbanització de terrenys, que consisteix en construcció d' habitatges sobre terrenys prèviament urbanitzats; i que en aquest cas l'actora va vendre a la demandada un terreny sobre el que estava pendent la realització d' un projecte de reparcel·lació; que la compradora el va comprar per finalitzar dit projecte, el que va fer, i va revendre a tercers; invoca la naturalesa mercantil dels contractes no per la professionalitat dels intervinents o per la seva qualitat de comerciants sinó per la natura intrínsecament mercantil de l' acte en sí; una compravenda mercantil ho és pel fet que es fa amb ànim de revendre i obtenir lucre amb la revenda; sosté que el que va vendre la compradora no fou una cosa amb distinta forma sinó cosa diferent; no estem davant una revenda de la mateixa cosa i per tant no és una venda mercantil; ressalta que la demandada reconeix que va comprar, gestionà la junta de compensació, va fer els tràmits de requalificació i va vendre; i conclou que no s'està davant del supòsit de l' art. 325 del C.com.; 2on ) subsidiàriament, per al cas que s' estimés mercantil aquesta compravenda, denuncia aplicació indeguda de l' art. 344 C.com . que veta la rescissió per lesió; sosté l'apel·lant que l' art. 344 C.com ., com tot l' articulat de la compravenda mercantil, va referit solament a mobles, no a immobles; no es pot aplicar aquell règim a aquests perquè no seria mai efectiva la protecció contra els vicis ocults; i no es pot entendre subjecte en part al C.com. quant a l' art. 344- i al C.c . quant a l' art. 1124, 1591 i concordants ; una altra raó la troba en la importància del valor dels immobles; 3er) l' aplicació que es fa de l' art. 344 C.com . exclou l' aplicabilitat de l' art. 321 de la Compilació que sí ateny tota mena d' immobles, sense distingir si es tracta d' operacions mercantils o civils; 4rt) es tracta d' una venda aïllada i no pas d' un conjunt de terrenys o immobles, de manera que no és aplicable al cas l' art 323 de la Compilacio Postula la revovacio l'estimació íntegra de la demanda.

S' oposa la part demandada (f. 344 i ss.) pels següents motius: 1er) l' argument primer de l' apel· lant oblida que l' art. 325 C.com . fa mercantils les vendes d' objectes amb la mateixa forma o amb altra diferent; però és que a més entén que no existeix ni pot existir modificació entre un terreny parcel·lat o no, o amb una categoria d' edificable o no, llevat que la diferència la cerquem en el preu; 2on) Al segon fonament del recurs l' apel·lant no nega que aquesta compravenda pugui tenir caràcter mercantil, per poder negar l' aplicabilitat de l' art. 344 C.com . s' acull a la vella doctrina de la no mercantilitat de les vendes d'immobles; si fora una venda civil tampoc hi hauria rescissió segons l' art. 1293 cc ; invoca la mercantilitat d' aquestes vendes reconeguda de forma implícita a les sents. del TSJC de 7-6-90 i de l' AP de Barcelona (14ª) de 5-2-01 , i de forma explícita a les sents. del TSJC de 20-11-95 i de l' AP de Barcelona (14ª) d' 11-12-00 que entén el Codi de Comerç com lex spoecialis front del Dret foral-; i considera que la Compilació no és aplicable perquè la matèria mercantil és de reserva de llei estatal.

SEGON

L' anàlisi de l' actuat revela acreditats els següents antecedents i fets:

  1. Està mútuament acceptat per les parts que l' aquí actora, comerciant dedicada a la promoció urbanística de terrenys (en liquidació des de 29-12-01), va vendre a la demandada en escriptura de 17-11-00 (f. 23 i ss.) la finca descrita com urbana, consistent en porció de terreny en el terme municipal de Vilanova i La Geltrú, partida "Jui del Moro", coneguda per "Fondo de Gassonet", de superfície 7.035' 70 m2, i de figura irregular, confrontant al Nord, part amb Senyor Jose Luis i part amb finques segregades; al Sud, part amb el senyor Fidel i part amb carrer en projecte; a l' Est, part amb carrer i amb finques segregades, i a l' Oest amb senyors Silvio , inscrita al Registre de la Propietat de Vilanova i La Geltrú al tom 316, llibre 140, fol. 76, constituint la finca 9.825, qualificada urbanísticament com a sòl urbà i afectada a la unitat d' actuació3 (UA-3) que aleshores estava en fase d'aprovació inicial quant al seu projecte d' estatuts i bases, f. 146-, inclosa en el Pla Especial de Reforma Interior de Santa Maria de Cubelles, pel preu de 9.494.000 pts., equivalents a 57.060' 09 euros (declaració equivalent a rebut de la pròpia actora al f. 242 i 294, comptabilitzat); l' escriptura fa constar que no s' ha acreditat el valor cadastral i el Notari fa a les parts els advertiments legals (f. 32) i conté com a informació urbanística que està qualificada com a sòl urbà, no pertany a cap urbanització d' iniciativa particular ni alberga edificis fora d' ordenació ni està subjecta a cap limitació urbanística especial(f. 32); el preu és confessat rebut abans de l' escriptura (f. 33); i, finalment, en clàusula fiscal s' exposa que s' aplica l' IVA al tipus del 16% que la part venedora declara haver rebut i que es merita dit impost per haver realitzat la part venedora diverses obres d' urbanització a dita finca (f. 35).

  2. La demandada ressalta la seva pertinença al grup Catalunya Grup Immobiliari al que pertany entre d' altres la societat Catalunya, Torres i Mansions SL; que té, com la demandada, per objecte social precisament l' adquisició i venda d' immobles (f. 88 i 103); entén que es va vendre aquesta finca juntament amb d' altres (f. 108 i ss., contracte privat de venda de data 19-7-99 a Catalunya Torres i Mansions SL -que subscriu el liquidador de l'actora, Sr. Joaquín , en representació d' aquesta (f. 243, testimoniatge de la testifical del Sr. Joaquín al procediment 662/04 del Jutjat núm. 30 de Barcelona), en nom propi i d' altres; a dita venda privada el preu fixat era fraccionat: 100.000 pts. per a cada venedor en tancar el contracte privat (rebut de l' actora, f. 206); 100.000 pts. mensuals des de 5-9-99 (rebuts de l'actora al f. 207, 209, 210, 212, 214, 216, 218, 220, 221, 223, 224, 226, total 1.000.000 pts.) mentre no es regularitzés urbanísticament el conjunt de les finques; 12 milions de pts. més en obtenir-se les llicències d' obra; i 7 milions a l' acabament de les obres; es pacta que l'escriptura de venda es formalitzarà a favor de qui designi el comprador (f. 110) i també la possibilitat de que la part compradora opti per l' adquisició del ple domini mitjançant l' aportació de les finques a una societat constituïda a l' efecte i per la posterior adquisició de les accions o participacions d' aquesta; va assumir la part compradora la imputació per obra repercutible (4.691.326 pts., pacte 4rt, f. 110); i les despeses que originés la Junta de Compensació i de gestió fins a obtenir les llicències urbanístiques, permisos i cost d' obres d'urbanització necessàries com integrants del preu (pacte 5è, f. 110)- al grup immobiliari abans de la constitució de la demandada (25-5-00, f. 105, Nota del RM), després de que tots els venedors, entre ells l' actora, apoderessin l'entitat Catalunya Torres i Mansions SL per tal que els representés a la Junta de Compensació (f. 112 i ss., 21-9-99) i de que Catalunya Torres i Mansions SL presentés el projecte de Junta de Compensació i bases de la Unitat d'Actuació Urbanística núm. 3 (f. 119 i ss., 5-1-00), i tot això poc abans que la comissió de govern municipal de Vilanova aprovés aquestes bases d' actuació del PERI de Santa Maria de Cubelles (f. 121-122, 17-7-00); els mateixos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
7 sentencias
  • SAP Valencia, 22 de Octubre de 2010
    • España
    • 22 Octubre 2010
    ...de bienes inmuebles, modalidad admitida por una parte de la doctrina y de la jurisprudencia, como estudia la Sentencia AP de Barcelona, Sección 11, del 25 de Octubre del 2006 -ROJ: SAP B 14244/2006 -. Por ello, ante dicha falta de concreción, y para analizar el contrato suscrito y el concur......
  • SAP Las Palmas 195/2011, 23 de Mayo de 2011
    • España
    • 23 Mayo 2011
    ...de bienes inmuebles, modalidad admitida por una parte de la doctrina y de la jurisprudencia, como estudia la Sentencia AP de Barcelona, Sección 11, del 25 de octubre del 2006 -ROJ: SAP B 14244/2006 -. Por ello, ante dicha falta de concreción, y para analizar el contrato suscrito y el concur......
  • SAP Valencia 687/2012, 11 de Diciembre de 2012
    • España
    • 11 Diciembre 2012
    ...de bienes inmuebles, modalidad admitida por una parte de la doctrina y de la jurisprudencia, como estudia la Sentencia AP de Barcelona, Sección 11, del 25 de octubre del 2006 -ROJ: SAP B 14244/2006 -. Por ello, ante dicha falta de concreción, y para analizar el contrato suscrito y el concur......
  • SAP Valencia 322/2009, 12 de Junio de 2009
    • España
    • 12 Junio 2009
    ...de bienes inmuebles, modalidad admitida por una parte de la doctrina y de la jurisprudencia, como estudia la Sentencia AP de Barcelona, Sección 11, del 25 de Octubre del 2006 -ROJ: SAP B 14244/2006 -. Por ello, ante dicha falta de concreción, y para analizar el contrato suscrito y el concur......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR