SAP Girona 305/2008, 21 de Julio de 2008

PonenteJAIME MASFARRE COLL
ECLIES:APGI:2008:1162
Número de Recurso210/2008
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución305/2008
Fecha de Resolución21 de Julio de 2008
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE GIRONA

SECCIÓ SEGONA

Rotlle de apel.lació civil: nº 210/2008

JUTJAT PRIMERA INSTÀNCIA 4 BLANES

Actuacions núm. 207/2007

Classe: procediment ordinari

SENTÈNCIA 305/2008 .

Il·lms. Srs.:

PRESIDENT

Sr. JOSÉ ISIDRO REY HUIDOBRO

MAGISTRATS

Sr. JOAQUIM MIQUEL FERNÁNDEZ FONT

Sr. JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, a vint-i-u de juliol de dos mil vuit.

VIST, davant aquesta Sala el Rotlle de apel.lació núm. 210/2008, en el que ha sigut part apel.lant Benedicto I Paloma, representats per laProcuradora Dña. ROSA MARIA TRIOLA VILA.

Ha sigut part apel.lat D. Imanol, representat per la Procuradora Dña. CARME PEIX ESPIGOL i per el Lletrat D.

JAUME GRAUPERA FERNANDEZ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El present procés es va iniciar mitjançant la demanda presentada en nom de D./Dña. Benedicto i Paloma contra D. Imanol

Segon

La sentència que posa fi a la primera instància diu en la seva part dispositiva: "Desestimo íntegramente la demanda presentada por la procuradora de los tribunales Dña. M. Dolors Soleer Riera en nombre y representación de Doña Paloma y Benedicto contra D. Imanol, absolviendo al mismo de los pedimentos en su contra formulados, declarando la preferencia de su inscripción registral no habiendo lugar a cancelación de inscripción alguna. Las costas causadas en esta instancia deberán ser satisfechas por la parte demandante ".

Tercer

En aplicació de les normes de repartiment vigents en aquesta Audiència Provincial, aprovats per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha pertocat el coneixement del present recurs a la Secció Segona.

Quart

En la tramitació s'han observat les normes processals aplicables a aquest classe de recurs, havent efectuat les parts les al.legacions que poden veure's en els respectius escrits presentats en aquesta segona instància. Es va assenyalar per la deliberació i votació del recurs el dia 21 de juliol de 2008 .

Cinquè

Conforme el que disposen les indicades normes de repartiment, es va designar ponent d'aquest recurs a l'Il.lm. Sr. JAUME MASFARRÉ COLL.

Fonaments de dret

Primer

L'anotació preventiva d'embargament concedeix preferència sobre els crèdits posteriors a l'anotació i sobre aquells crèdits anteriors que no tinguin especial prelació sobre l'anotat. No es discuteix, doncs, que en el cas que ens ocupa l'anotació lletra A sobre les finques embargades sigui preferent a aquella altra (lletra B) en virtut de la qual el Sr. Imanol va adquirir parts indivises d'aquelles entitats mitjançant adjudicació feta en subhasta judicial.

Tampoc es discuteix que el Sr. Imanol, fruit de la publicitat registral sap, en el moment d'adquirir les diferents participacions, que la seva adquisició resta condicionada a l'execució que pugui tenir lloc arran de l'anotació lletra A, sens perjudici del dret que se li reconeix per Llei de poder alliberar les càrregues preferents mitjançant el pagament del deute, segons s'estableix a l'apartat tercer de l' article 662 LEC.

Doncs bé, l'anotació lletra A, de data 8/7/99, va donar lloc a la subhasta de les participacions embargades, amb aprovació de la rematada i adjudicació dels béns en data 5/12/02, és a dir, quan l'anotació es trobava encara vigent. És més, i encara que cal entendre que la data essencial és la d'adjudicació, també la data de cessió de la rematada a favor de tercers (els avui recurrents) es troba dins de la vigència d'aquella anotació (ja que té lloc el dia 23/12/02). L'única actuació que queda fora d'aquell termini de caducitat de quatre anys és el dictat de la interlocutòria que aprova la cessió i, conseqüentment, el testimoni d'aquesta resolució que es lliura com a manament d'inscripció al Registre (de data 8/10/03). Però, reiterem, hem d'atenir-nos al moment en què s'aprova la rematada de la subhasta i s'adjudiquen les parts indivises de les finques, ja que és en aquest moment quan la funció de garantia de l'anotació s'acompleix, a favor de l'adjudicatari i enfront a tercers que no tinguin preferència. El Sr. Imanol sap que, si no fa ús del dret que li confereix l'article 6662.3 esmentat, amb aquella subhasta i adjudicació de béns en el procés que dona lloc a l'anotació lletra A, aquesta esdevé preferent. Tanmateix, si s'entengués que cal atendre a la data de la cessió de la rematada, aquesta té lloc el 23/12/02, ja que la llei disposa ( art. 647.3 LEC ) que "la cessió es verificarà mitjançant compareixença davant el tribunal, amb assistència del cessionari, que haurà d'acceptar- la, i tot això prèvia o simultàniament al pagament del remat". La interlocutòria de data 16/7/03 no dona lloc a la cessió, sinó que es limita a aprovar la cessió "ja verificada".

El que ara s'ha dit comporta que no es pugui considerar el Sr. Imanol com a tercer hipotecari de bona que adquireix emparant-se en la caducitat de l'anotació preferent i en la creença, doncs, que no existeix un dret preferent derivat d'una anotació anterior. Ja ha quedat dit que ell adquireix en subhasta quan l'anotació preferent és plenament vigent. Aquest coneixement comporta que, una vegada adjudicats els béns en el procediment del qual dimana l'anotació A dintre del període de vigència d'aquesta anotació, estigui perjudicat per aquest fet (que podria haver evitat alliberant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR