SAP Barcelona 80/2012, 1 de Febrero de 2012

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2012:3539
Número de Recurso354/2011
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución80/2012
Fecha de Resolución 1 de Febrero de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 15a

rotlle n. 354/2011-1a

JUDICI ORDINARI 269/2010

JUTJAT MERCANTIL 3 BARCELONA

SENTÈNCIA núm. 80/2012

Il·lms. Srs.:

MARTA RALLO AYEZCUREN

LUIS GARRIDO ESPA

JUAN F. GARNICA MARTÍN

Barcelona, 1 de febrer de 2012.

Vistes en grau d'apel·lació davant la Secció 15a d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions de judici ordinari número 269/2010, seguides davant el Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona, a instàncies de CONSTRUCCIONS L. SALA, S. A., representada per la procuradora Sra. Joana Miquel Fageda i defensada pel lletrat Sr., Arcadi Sala Planell, contra CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA, representada pel procurador Sr. Antonio de Anzizu Furest i defensada pel lletrat Sr. Ignasi Fernández de Senespleda. Aquest tribunal coneix de les actuacions en virtut del recurs d'apel·lació interposat per CONSTRUCCIONS L. SALA, S. A., contra la sentencia dictada pel jutjat el 9 de desembre de 2010 .

ANTECEDENTS DE FET

  1. CONSTRUCCIONS L. SALA, S. A. va demandar CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA davant el jutjat mercantil i va sol· licitar la declaració de nul·litat dels següents contractes signats amb l'entitat demandada:

    1) El contracte marc de derivats financers de 29 de març de 2007, i annexos I i II.

    2) El contracte de confirmació de 27 de març de 2007.

    3) El contracte d'ordre en ferm de contractació de collar amb barreres i de confirmació de 27 de febrer de 2008.

    La demandant sol·licitava també que es condemnés la demandada a:

    I) Tornar-li 5.179,25 euros, amb interessos, corresponents a les quantitats pagades per CONSTRUCCIONS SALA com a conseqüència de les liquidacions practicades pels dos primers contractes i

    2.928,56 euros, amb interessos, pels pagaments derivats de les liquidacions del tercer contracte.

    II) No poder reclamar les quantitats degudes com a conseqüència de l'impagament de les liquidacions derivades dels contractes, de dates 29 de març de 2007 i 27 de febrer de 2008. III) Reintegrar a l'actora les quantitats que es fixessin en execució de sentència per interessos per descobert i comissions per impagament de quotes trimestrals.

  2. La sentència del jutjat diu en la part dispositiva: "Desestimando la demanda interpuesta por la representación en autos de CONSTRUCCIONES L. SALA, S.A., se absuelve a la mercantil CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA de lo pretendido de contrario, con expresa condena en costas a la parte actora ."

  3. CONSTRUCCIONS L. SALA, S.A. va interposar recurs d'apel·lació contra la sentència i, admès en ambdós efectes, les actuacions es van remetre a aquesta Sala, prèvia citació a termini de les parts. Comparegudes aquestes, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per votació i decisió el dia 28 de setembre de 2011.

    Ponent: la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN.

    FONAMENTS DE DRET

  4. CONSTRUCCIONS L. SALA, S. A. impugna la sentència del jutjat mercantil que va desestimar la demanda, mitjançant la qual havia sol·licitat la declaració de nul·litat d'un contracte de swap i d'un contracte de collar amb barreres signats amb l'entitat demandada, CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA, el març de 2007 i el febrer de 2008, respectivament.

  5. La causa de demanar de la part actora queda fixada -sense controvèrsia- al fonament de dret primer de la sentència del jutjat. Va sol·licitar la declaració de nul·litat amb base en la falta d'informació precisa sobre les condicions i riscs d'aquest tipus de contractes, falta d'informació que, segons la demanda, hauria determinat que el consentiment de l'actora, en el moment de contractar, estigués viciat per un error obstatiu. S'invocava també la publicitat enganyosa, perquè l'entitat financera hauria fet creure, en tot moment, que es tractava d'una assegurança de cobertura d'interès.

    El Sr. magistrat va rebutjar que hi hagués l'error o l'engany al·legats. Va raonar que, en els contractes objecte del litigi, no s'havia previst un brusc descens dels tipus d'interès, com a conseqüència de la crisi econòmica, ni s'havien pactat clàusules d'estabilització per reequilibrar les prestacions en supòsits de manteniment de tipus anormalment baixos i va considerar que aquesta era la veritable clau del conflicte, que no havia estat plantejada per la part actora: la referida a una modificació inesperada en les condicions del contracte que determina una pèrdua possible de l'equivalença de les prestacions de les parts.

    A la demanda no s'invocava, com a motiu de la nul·litat, el desequilibri de les prestacions, ni originari, ni derivat d'una modificació sobtada de les circumstàncies. Per tant, no es poden tenir en consideració les al·legacions que ara s'introdueixen ex novo sobre aquesta qüestió, que afectarien el dret de defensa de la part contrària i la funció revisora de l'apel·lació ( article 456 de la Llei d'enjudiciament civil, LEC). S'ha de valorar de nou si CONSTRUCCIONS SALA quan va contractar, va fer-ho amb un error invalidant del consentiment o induïda per una publicitat enganyosa.

  6. El Sr. magistrat, en abordar la qüestió de dret, comença fent una puntualització rellevant que convé reiterar en aquesta sentència, per tal de delimitar degudament la controvèrsia, ateses les resolucions judicials invocades per la part demandant. Als contractes objecte del litigi no els és aplicable la legislació protectora de consumidors i usuaris. L' article 3 de la Llei general per a la defensa de consumidors i usuaris (RDL 1/2007 ) estableix que, als efectes d'aquesta llei, són consumidors o usuaris " les persones físiques o jurídiques que actuen en un àmbit aliè a una activitat empresarial o professional ". L'actora, com adverteix la sentència impugnada, no va actuar com a consumidor o usuari en els contractes signats amb CAIXA CATALUNYA la nul·litat dels quals es demana i que tenen per objecte la cobertura dels riscs derivats del finançament de l'activitat empresarial de CONSTRUCCIONS SALA.

    Primer contracte. Swap

  7. Considerem que cal examinar de manera separada el contracte de swap i el contracte de collar amb barreres. Pel que fa al primer, les dades de fet rellevants, no controvertides en el recurs, són les següents:

    1) El 5 de març de 2007, l'entitat demandada va entregar a CONSTRUCCIONES SALA uns fulls informatius que presentaven el contracte de swap com una cobertura de riscs destinada especialment a empreses, en concret, com una cobertura " per a clients amb finançament a tipus variable que vulguin reduir la seva exposició al risc de pujades de tipus d'interès ". CAIXA CATALUNYA informava de l'evolució dels tipus d'interès en els mercats financers des de 1999 -i fins i tot, des de 1991- i de l'evolució a l'alça en els exercicis 2005 a 2007. Es feia constar que " la contractació de la cobertura no comporta cap comissió ni cap cost ". Quant al tipus d'interès, s'indicava: " Liquidacions efectuades per diferències:

    § Si EURIBOR 3M 4,26% ® El client paga la diferència 4,26% - EURIBOR 3M

    § Si EURIBOR 3M > 4,26% ® El client rep la diferència EURIBOR 3M -4,26%"

    2) El 29 de març de 2007, el representant legal de l'actora va signar amb l'entitat demandada un contracte marc d'operacions financeres (CMOF) amb dos annexos. Els fulls 1 i 10 del CMOF són en català; els fulls 2 a 9, en castellà. L'annex I, quatre fulls, en català; l'annex II, sis fulls, en castellà.

    3) El mateix dia 29 de març de 2007, CONSTRUCCIONS SALA i CAIXA CATALUNYA van subscriure un contracte anomenat ORDRE EN FERM DE CONTRACTACIÓ DE SWAP. Al document hi consta:

    - L'import de cobertura pactat, 500.000 euros.

    - La data d'inici de la cobertura, 30 de juny de 2007.

    - La data de venciment de la cobertura, 30 de juny de 2010.

    - L'índex de referència variable, Euribor trimestral (Euribor 3M).

    - La liquidació, amb periodicitat trimestral.

    - El tipus swap de la cobertura, 4,26%. En aquest punt,el contracte diu literalment: "Això implica els següents drets i obligacions en cada liquidació:

    Si EURIBOR 3M 4,26%

    Caixa Catalunya cobra del client la diferència entre Tipus Swap 4,26% i EURIBOR 3M" [aquesta frase en caràcters més petits].

    " Si EURIBOR 3M > 4,26%

    Caixa Catalunya paga la diferència entre EURIBOR 3M i Tipus Swap 4,26%" [en caràcters més petits].

    4) Amb data 30 de març de 2007, l'operació va ser confirmada pel representant legal de la societat demandant.

    5) Les liquidacions d'aquest contracte van ser:

    - 28 de setembre de 2007, la demandant ha de pagar 121,34 #.

    - 31 de desembre de 2007, la demandat rep 608,39 #.

    - 31 de març de 2008, la demandant rep 438,26 #.

    - 30 de juny de 2008, la demandant rep 591,50 #.

    - 30 de setembre de 2008, la demandat rep 888,06 #.

    - 31 de desembre de 2008, la demandant rep 1.127 #.

    - 31 de març de 2009, la demandant ha de pagar 1.608,75 #.

    - 30 de juny de 2009, la demandant ha de pagar 3.449,16 #.

    6) El 29 de juny de 2009, l'administrador de CONSTRUCCIONS SALA va remetre a CAIXA CATALUNYA una comunicació en la qual donava per resolt el contracte, per considerar que el producte era d'alt risc, que no havia estat informat correctament i que incloïa clàusules abusives. El 8 de juliol, la demandada va contestar que es negava a la resolució. Es van creuar diverses comunicacions entre les parts.

    7) A finals de 2008 l'Euribor 3M va arribar a estar per sobre del 5%, però el primer trimestre de 2009, com a conseqüència de la crisi econòmica, va descendir al 3% i va mantenir la tendència a baixar -fins i tot a l'1%- en els exercicis següents fins a la data de la sentència.

  8. El primer contracte, de 29 de març de 2007, és, efectivament, un contracte de permuta financera de tipus d'interès (Interest Rate Swap), definit en el contracte marc d'operacions financeres (CMOF) com aquella operació per la qual les parts acorden intercanviar-se entre sí el pagament de quantitats resultants d'aplicar un tipus fix i un tipus variable sobre un import nominal i durant un període de duració acordat.

    El jutge mercantil va considerar aplicable al contracte, atesa la data, el Reial Decret 629/1993, sobre Normes d'actuació en els mercats de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 393/2013, 12 de Julio de 2013
    • España
    • 12 Julio 2013
    ...(SAP, Civil sección 1 del 28 de Junio del 2012 (ROJ: SAP B 10822/2012); SAP, Civil sección 15 del 01 de Febrero del 2012 (ROJ: SAP B 3539/2012), especialmente si se vehicula como una condición de renovación de líneas de descuento (SAP, Civil sección 15 del 18 de Diciembre del 2012 (ROJ: SAP......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR