SAP Lleida 73/2013, 14 de Febrero de 2013

PonenteALBERTO GUILAÑA FOIX
ECLIES:APL:2013:137
Número de Recurso414/2012
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución73/2013
Fecha de Resolución14 de Febrero de 2013
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 414/2012

Incidents núm. 254/2010

Jutjat Mercantil 1 Lleida

SENTÈNCIA núm. 73/2013

President/a:

IL·LM. SR. ALBERT GUILANYÀ I FOIX

Magistrats/ades jutges/esses:

IL·LM. SR. ALBERT MONTELL GARCIA

IL·LMA. SRA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, catorze de febrer de dos mil tretze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions d'Incident concursal número 254/2010 (que dimana del Concurs núm. 243/2009), del Jutjat Mercantil 1 de Lleida, en virtut dels recursos d'apel·lació interposats d'una banda per Ambrosio i Nieves representats per la procuradora ASTRID NOTARIO RUIZ i assistits pel lletrat IGNACIO SAENZ DE BURUAGA, i de l'altra per Faustino representat per la procuradora CARMEN CLAVERA CORRAL i assistit per la lletrada TERESA COLLADO PUÑET, contra sentència de data dotze de desembre de dos mil onze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 414/2012. Bibiana i Matías en qualitat d'administradors concursals DE PROMOHABITAT 98 SL, s'oposen a ambdós recursos d'apel·lació interposats. Així mateix, les parts PROMOHABITAT 98 S.L., CAIXA D' ESTALVIS DE CATALUNYA, TARRAGONA I MANRESA i Milagros (aquesta última en qualitat d'administradora de Promohabitat 98 Sl) han esta declarats en rebel·lia en segona instància.

És ponent d'aquesta resolució el magistrat president l'Il·lm. Sr. ALBERT GUILANYÀ I FOIX.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data dotze de desembre de dos mil onze, és la següent: "

FALLO

ESTIMO parcialmente la demanda incidental presentada por la ADMINISTRACIÓN CONCURSAL CONCURSO NÚM. 243/09, en este procedimiento de INCIDENTE CONCURSAL núm. 254/10 y en consecuencia, decido 1. declaro la nulidad de la escritura de compraventa y subrogación de fecha 24 de julio de 2009, disponiendo la necesario para la reinscripción de la titularidad de la finca registral núm. NUM000 a nombre de la deudora en el Registro de la Propiedad núm. 1 de Lleida

  1. que los actos realizados por la concursada y los intervientes PROMOHABITAT 98 S.L., Ambrosio y Nieves fueron realizados de mala fe, considerando los pagos realizados por éstos, a consecuencia de la venta que ahora se rescinde como créditos subordinados.

Todo esto con más la expresa condena a la parte demandada PROMOHABITAT 98 S.L., Ambrosio y Nieves, de las costas procesales causadas en el curso de este procedimiento. No se hace especial condena a las costas causadas a las demás partes personadas. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, les parts demandades Faustino, Ambrosio i Nieves van interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat/ada ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 1 de febrer de 2013 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Les representacions dels Sres. Faustino i el Sr. Faustino recorren contra la sentència de primera instància i ho fan al·legant diversos motius. Així i pel que fa als Sres. Ambrosio i la Sra. Nieves fonamenten el seu recurs en l'error en la valoració de la prova a l'entendre que no s'ha produït perjudici patrimonial per a la concursada i que el preu que es va pagar va ser el correcte de mercat. Mostren el seu desacord amb la valoració del preu del local.

La representació del Sr. Faustino manifesta en el seu recurs que concorre causa de nul·litat de les actuacions ja que se l' ha deixat indefens amb la postura adoptada per la codemandada Sra. Milagros que malgrat haver-se oposat a la demanda finalment s'aplana, cosa que li causa indefensió al temps d'atentar contra la bona fe i suposar un abús de dret. Pel demés s'oposa també al fons de la sentència, com fa l'altre apel·lant, i també ho fonamenta en l'error en la valoració de la prova i en la correcció del preu pagat pel local.

L'AC s'oposa als recursos i demana la íntegra confirmació de la sentència de primera instància.

SEGON

Fa l' article 71 de la LC " 1. Declarado el concurso, serán rescindibles los actos perjudiciales para la masa activa realizados por el deudor dentro de los dos años anteriores a la fecha de la declaración, aunque no hubiere existido intención fraudulenta ".

Si analitzem l'actual regulació de la LC ens en adonarem de que aquesta fuig dels rígids esquemes de la retroacció característics de la legislació prèvia, per instaurar un marc general d'accions de reintegració de bens i drets a la massa, realitzats en el concret període temporal dels dos anys anteriors a la data de la declaració del concurs, i fonamentats en l'existència d'un perjudici per a la massa amb independència, en principi, de tot tipus d'element objectiu relatiu al caràcter fraudulent de l'acte impugnatori. La prova del requisit essencial del " perjuicio para la masa activa " es facilita amb presumpcions de caràcter iuris et de iure i iuris tantum .

D'altra banda, resulta difícil donar un concepte de perjudici patrimonial, a l'existir el risc de que un criteri d'interpretació excessivament lax converteixi en rescindibles tots els actes realitzats pel deutor en els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Índice de jurisprudencia
    • España
    • La acción rescisoria concursal Aspectos procesales de la acción rescisoria concursal
    • 1 Julio 2016
    ...JUR 2009/78109). • SAP Lleida (Sección 2) de 27.09.2012 (Sentencia 353/2012; Rollo 261/2012). Índice de jurisPrudencia 551 • SAP Lleida (Sección 2) de 14.02.2013 (Sentencia 74/2013; Rollo 525/2012). AP MAdRId • SAP Madrid (Sección 28) de 19.12.2008 (Rollo 36/2008). • SAP Madrid de 30.12.200......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR