SAP Girona 356/2002, 17 de Junio de 2002

PonenteJAVIER MARCA MATUTE
ECLIES:APGI:2002:1094
Número de Recurso12/2002
ProcedimientoPENAL
Número de Resolución356/2002
Fecha de Resolución17 de Junio de 2002
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 3ª

SENTENCIA N° 356/2002

Ilmos. Sres.

PRESIDENTE:

Dña. FATIMA RAMIREZ SOUTO

MAGISTRADOS:

D. JAVIER MARCA MATUTE

Dña. MARIA DEL CARMEN CAPDEVILA SALVAT

En Girona a diecisiete de junio de dos mil dos.

VISTO ante esta Sala el presente recurso de apelación interpuesto contra la sentencia dictada en fecha 5-10-2001 por el Juzgado de lo Penal n° 1 de Girona, en la Causa n° 456-2000 seguida por los presuntos delito de falsedad en documento mercantil y estafa y por las presuntas faltas de hurto y estafa, habiendo sido parte recurrente Dña. Rita y D. Ricardo representados por el procurador D. Carlos Javier Sobrino Cortés y asistido por el letrado D. Sebasfá Salellas, y como parte recurrida el Ministerio Fiscal, actuando como Ponente el Ilmo. Sr. Magistrado D. JAVIER MARCA MATUTE.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

En la expresada sentencia se estimaron como probados los siguientes hechos: "Queda provat i així ho declaro que l acusada, Rita , major d'edat i sense antecedents penals, moguda per la intenció d'obtener un il licit benefici económic, cap a les 19:00 hores del día 11 de gener de 1999 es va dirigir a la "Joieria Plana", situada a la localitat d Olot, i fent us d una tarjeta Visa de l'entitat Bankinter núm. NUM000 de la qual era titular Estela , a qui li había estat sostreta per persona o persones desconegudes de l'interior de la bossa, juntament amb unes altres dues targetes, documentació personal i la cartera on les guardava, va adquirir un rellotge cronómetre de titani, marca Lotus, per valor de 49.950 ptes. A continuacióes va encaminar a la "Joieria Puigferrer", situada al C/Sant Esteve núm. 12 d Olot, l'amb idéntic propósit, a les 19:13 hores es va servir de la tarjeta indicada per adquirir un anell amb una filera de zirconita a cada costat i un robi enmig, el preu de venda del qual va ser de 19.000 ptes. Seguidament posada de comú acord amb el seu company sentimental el també acusat Ricardo , major d edat i sense antecedents penals, i amb ánim d il licit enriquiment, es van dirigir a l'establiment "Font Esports Olot", ubicat al CI Sant Rafael núm. 52 de la mateixa localitat, i una vegada Ricardo es va haver provat material esportiu, es van servir de l'esmentada tarjeta per adquirir amb aquesta a les 19:36 hores unes sabatilles esportives marca Nike i una pega de roba, ambdues destinades a l acusat, per valor conjunt de 15.295 ptes., immediatament després, a les 19:40 hores, una dessuadora marca Reebok, també per a Ricardo , el preu de la qual va ser de 6.980 ptes. Pocs minuts després, ja sola Rita , amb idéntica intenció que en les tres ocasions precedents va entrar a la botiga "La Lluna Pruna" de la mateixa localitat, pertanyent a la marca Under Stock S.C.P., i amb exhibició i lliurament de la repetida tarjeta, a les 19:44 i 19:56 hores va pagar, respectivament, roba interior per import de 13.000 ptes., i un pijama de 5.000 ptes. Finalment, l'acusada es va dirigir a la "Joieria Puigferrer", situada a la Plaga Mora núm. 1 d'Olot, i les 20:09 hores va presentar la mateixa tarjeta com a forma de pagament de les 14.000 ptes. Corresponents al preu de l'anell que va adquirir. En totes aquestes operacions Rita exhibia la tarjeta indicada i firmava amb el nom de Estela els talons mecanitzats expedits pels establiments venedors. Comprovada la utilització fraudulenta de la tarjeta l entitat Visa va reemborsar a la venedors. Comprovada la utilització fraudulenta de la tarjeta l entitat Visa va reemborsar a la DIRECCION000 Sra. Estela les quantitats carregades en el seu compte per les operacions entades, a excepció de 25.000 ptes. Corresponents a la franquicia.

En aquesta data els acusats eren consumidors habituals d heroina per la qual cosa en el moment deis fets la seva capacitat per conduir-se estava disminuida per la seva greu addició, sense que estigués greument minvada".

SEGUNDO

En la indicada sentencia se dictó el Fallo que transcrito literalmente es como sigue: "Condemno Rita , com a autora penalment responsable d un delicte confnuat de falsedat en document mercantil, en concurs ideal- medial amb un delicte continuat d estafa, concorrent la circumstáncia atenuant de greu addicció a les drogues, a la pena de DOS ANYS, TRES MESOS I UN DIA DE PRESO i al pagament d una tercera part de les costes, i l absolc de la falta de furt de qué estava acusada, amb declaració d ofici d una tercera part de les costes; així mateix, la condemno que indemnitzi Estela en la quiantitat de VINT-1-CINC MIL PESSETES (25.000 ptes.,equivalent a 150,24 Euros) per la franquicia. Així mateix, Rita ha d indemnizar, conjuntament i solidáriament amb Ricardo , si bé aquest fins al limit de 22.275 ptes. (133,88 Euros), a l' entitat VISA en la quantitat de NORANTA-VUIT MIL DUES-CENTES VINT -I-CINC PESEETES (98.225 pts, equivalent a 590,34 Euros), pel perjudica económic sofert. Ambdues sumes reportaran I interes previst a l art. 576 de la vigent de LEC.

Condemno Ricardo , com a autor responsable penalment d un delicte de falsedat en document mercantil i d una falta &estafa, en concurs ideal amb ( anterior, amb la concurréncia de la circumstáncia modificativa de la responsabilita criminal atenuant de greu addcicció a drogues o substáncies estupefaents, a la pena de SIS MESOS DE PRESO I MULTA DE SIS MESOS, amb quota diária de mil pessetes (1.000 ptes.) pel delicte de falsedat, i en MULTA D'UN MES I QUINZE DIES, amb idéntica quota, per la falta &estafa, i una tercera part de les costes, i l'absoic de la falta de furt de qué estava acusat, amb declaració d'ofici d una tercera part de les costes.

Les multes a cárrec de Ricardo hauran d'abonar-se en QUATRE terminis mensuals de 56.250 ptes. (equivalent a 338.07 Euros), dins deis cinc primers dies de cada mes, sense perjudici del dret de la persona condemnada a fer-la efectiva en terminis d import superior al fixat o d una sola vegada. Si el condemnat no satisfá, voluntáriament o per vía de constrenyiment, les multes imposades, quedará subjecte a una responsabilitat personal subsdiária de TRES MESOS I VINT-I-DOS DIES de privació de llibertat, que podr complirse en régim d arrests de cap de setmana o en presó continuada.

Aboneu-los la mesura cautelar acordada privativa de llibertat per al compliment de les penes. Prodeiu a la destrucció de la tarjeta bancária intervinguda, i doneu a les altres peces de convicció la destinació prevista legalment (venda en suhasta pública)".

TERCERO

El recurso se interpuso en legal tiempo y forma por la representación legal de Dña. Rita y de D. Ricardo , contra la Sentencia de fecha 5-10- 2001, con el fundamento que expresa en el escrito en que se deduce el mismo.

CUARTO

Se han cumplido los trámites establecidos en el artículo 795 de la Ley de Enjuiciamiento Criminal.

QUINTO

Se acepta el "factum" de la sentencia apelada.

SEXTO

En la tramitación del presente recurso se han observado las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Alega la parte recurrente, como primer motivo de impugnación, que se ha producido una infracción de precepto legal en la sentencia de la instancia ya que, a su juicio, de acuerdo con el relato fáctico declarado probado no podía condenarse a D. Ricardo como autor de un delito de falsedad documental, motivo de recurso que, atendiendo a los motivos en los que se fundamenta y en buena técnica jurídica debe reconducirse al de error en la valoración de la prueba, de una parte, porque si no se combate el relato fáctico declarado probado, en el que se recoge que ambos condenados actuaron puestos de común acuerdo y con ánimo de enriquecimiento ilícito al ejecutar una de las falsedades documentales, no cabe hablar de error alguno en la sentencia de la instancia, y de otra, porque a través del recurso interpuesto se sostiene que la mera presencia de D. Ricardo en el lugar no determina su intervención criminal en los hechos enjuiciados, al no haberse acreditado ni el consenso de los acusados, ni el plan preconcebido ni el reparto de roles para delinquir que se le atribuye en la sentencia que se combate, aspectos todos ellos que vienen a cuestionar el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR