SAP Girona 1/2004, 5 de Enero de 2004

PonenteXAVIER CECCHINI ROSELL
ECLIES:APGI:2004:2
Número de Recurso440/2003
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución1/2004
Fecha de Resolución 5 de Enero de 2004
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

AUDIENCIA PROVINCIAL

SECCIÓ SEGONA

GIRONA

APELACIÓN CIVIL

Rotlle nº 440/2003

Actuacions núm nº 597/2002

JUTJAT 1ª INSTª INSTR. Nº 3 GIRONA

CLASSE: VERBAL

SENTENCIA Nº 01/2004

Ilmos. Sres.:

PRESIDENT

D. JOAQUIM FERNANDEZ FONT

MAGISTRATS

D. JAUME MASFARRÉ COLL

D. XAVIER CECCHINI ROSELL

GIRONA, cinc de gener del dos mil quatre.

VIST, davant aquesta Sala el Rotlle de apel.lació nº 440/2003, en el que ha vist part

apel.lant Doña Leticia representat perl Procurador Doña NURIA

ORIELL COROMIMNAS y per la Lletrada Doña MARIA LUISA PUJOL SUREDA, i com a part

apel.lada BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO, S.A representat pel Procurador Doña

CARMEN PEIX ESPIGOL dirigit pel Lletrat D. SERGIO M. ROCA PALOMARES.

ANTECEDENTS DE FET.

PRIMER

El present procés es va iniciar mitjançant la demanda presentada en nom BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO S.A. contra Doña Leticia .

SEGON

La sentència que posa fi a la primera instància diu en la seva part dispositiva: " Estimo íntegrament la demanda presentada per la representació processal del Banco Santander Central Hispano, SA, representada per la procuradora dels tribunals Carme Peix Espígul, i condemno la demandada Leticia al pagament de la quantitat de 2.664,05 EUR ( dos mil sis-cents seixanta- quatre euros amb cinc céntims), més els interessos legals que siguin d'aplicació conforme a l'art. 316 CCo des del dia 15.12.2001, data del venciment avançat del préstec fins alseu pagament complet es l'entitat bancària Banco Santander Central Hispano, SA, amb expressa imposició del pagament de les costes processals a la demandada."

TERCER

En aplicació de les normes de repartiment vigents en aquesta Audiència Provincial, aprovats per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, ha pertocat el coneixament del present recurs a la Sección Segona.

QUART

En la tramitació s'han observat les normes processals aplicables a aquest classe de recurs, havent efectuat les parts les al.legacion que poden veure 's en els respectius escrits presentats en aquesta segona instància. Es va assenyalar per la deliberació i votació del recurs el dia vint-i-sis de novembre del dos mil tres.

VIST siguent Ponent el Ilmo Sr. Magistrat D. XAVIER CECCHINI ROSELL.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part demandada interposa recurs d'apel·lació contra la sentencia d'instància i ho fonamenta en les següents al·legacions. Afirma que no s'ha permès demostrar la manca de legitimació de l'apel·lant, ja que en el préstec firmat per dita part, es creia que la signatura no era en concepte de prestatari sinó d'avalista, i tenint en compte que el contracte no ha estat intervingut per fedatari, s'ha d'entendre legitimat al subjecte beneficiari de dit préstec, és a dir, el seu ex-marit i la mercantil Safuco; a més afirma que ella no té carnet de conduir, el que demostraria que el vehicle finançat no era per a ella. En segon lloc, afirma que l'entitat bancària mai va reclamar extrajudicialment el deute a la Sra. Leticia , i per últim afegeix que si es desestima el recurs d'apel·lació es moderin els interessos per considerar-se abusius.

Per la seva banda, la part apel·lada s'oposa al recurs d'apel·lació presentat i ho fonamenta en les següents al·legacions. Afirma que el contracte és plenament vàlid i eficaç ja que s'ha certificat per part del perit designat que la signatura en el lloc on diu prestatari és la pròpia de la Sra. Leticia , i que el contracte té el valor de l'art. 1225 Cc, és a dir, el d'escriptura pública, entre els que l'hagin subscrit i els seus causahavents. En segon lloc manifesta que els interessos pactats de l'11,8% eren els normals en l'època en què es va celebrar el contracte i que l'establiment de 10 punts per sobre respecte dels moratoris no és un interès abusiu.

SEGON

Respecte de la legitimació de la Sra. Leticia com a deutora del contracte de préstec celebrat el dia 6 de maig de 1999, per una quantia de 500.000.- pta, cal afirmar que de les proves que obren en el present procediment i de la pràctica de les mateixes ha quedat demostrat que la Sra. Leticia va signar, i per tant, va obligar-se a la devolució del préstec amb les condicions fixades en el mateix contracte. Quant a la qüestió que ella es creia com a avalista de dit contracte i no com a deutora principal cal afirmar que ha de regir el principi d'autorresponsabilitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Crédito al consumo
    • España
    • La contratación bancaria Los contratos bancarios Los contratos de financiación
    • 28 Octubre 2007
    ...legal del dinero (art. 19.4 LCC). La jurisprudencia ha declarado abusivos los intereses que incumplan este límite legal, así véase [SAP Girona 5.1.2004 (LA LEY 3053/2004)], declarando nula la cláusula que contiene el interés abusivo, sin Page 814 que ello afecte al contrato que se integrará......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR