SAP Girona 94/2015, 29 de Abril de 2015

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2015:419
Número de Recurso46/2015
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución94/2015
Fecha de Resolución29 de Abril de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ PRIMERA

GIRONA

APEL·LACIÓ CIVIL

Rotlle núm. 46/2015

Actuacions: procediment ordinari núm. 167/2014

Jutjat Primera Instància 3 La Bisbal d'Empordà

SENTÈNCIA NÚM. 94/2015

PRESIDENT

Fernando Lacaba Sánchez

MAGISTRATS

Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Girona, vint-i-nou d'abril de dos mil quinze

Hem vist el rotlle d'apel·lació núm. 46/2015, en el qual ha estat part apel·lant CATALUNYA CAIXA, representada per la procuradora MERCÈ CANAL PIFERRER i dirigida pel lletrat IGNASI FERNANDEZ DE SENESPLEDA, i part apel·lada Brigida, representada per la procuradora ANNA MARIA MAESTRO GENOVER i dirigida per la lletrada Catalina Vila Teixidor . Ha actuat com a ponent en la vista d'aquest recurs el magistrat Carles Cruz Moratones.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat Primera Instància 3 La Bisbal d'Empordà, en les actuacions 167/2014, que se segueixen a instància Brigida, representat per la procuradora Anna Maria Maestro Genover i defensat per la lletrada Catalina Vila Teixidor, contra CATALUNYA CAIXA, representat pel procurador Mercè Canal Piferrer, i defensat pel lletrat Ignasi Fernández de Senespleda, va dictar Sentència la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "Que estimando íntegramente la demanda interpuesta por la Procuradora de los Tribunales Anna Maestro Genover, en nombre y representación de Brigida, contra la entidad mercantil CATALUNYA BANC, S.A., DEBO DECLARAR Y DECLARO la nulidad radical del contrato de suscripción de obligaciones de deuda subordinada concertado entre las partes y del contrato de depósito y custodia de valores, y todas las operaciones posteriores derivadas de la transmisión por defunción del Sr. Martin, el cambio obligatorio en acciones y la venta obligatoria de las acciones cambiadas al existir un error esencial y excusable en el consentimiento, con los efectos legales que comporta la declaración de nulidad, de restitución recíproca de las prestaciones objeto del contrato (capital, intereses y cambio y compra de acciones), más los intereses legales desde la fecha de suscripción de las obligaciones subordinadas; y todo ello con expresa condena a la parte demandada al pago de las costas procesales. ". Segon. La part demandada va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts a la LEC.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel la.

Segon

La demandant reclamava de manera principal la declaració de nul litat per falta de consentiment i de causa del contracte d'ordre de compra de títols de deute subordinat i de custodia i administració de valors que havia pactat, juntament amb el seu difunt germà i causant de la seva herència, amb l'entitat financera demandada Caixa de Catalunya a traves de la seva oficina de La Bisbal d'Empordà (Girona), actualment CATALUNYA BANC,SA.

Subsidiàriament, sol licitava que es declarés l'anul labilitat dels mateixos contractes perquè haurien ordenat aquella compra de títols de deute subordinats sobre la base d'un error essencial en la representació del producte que adquirien, el que faria que el seu consentiment estigués radicalment viciat per l'error esmentat. I encara més subsidiàriament, la petició de resolució dels contractes per incompliments de la demandada.

La sentència d'instància estima íntegrament la demanda i declara nuls els contractes i les posteriors operacions (canvi obligatori per accions i la venda de les accions canviades) amb obligació de restitució recíproca de les prestacions i interessos legals des de la subscripció de les obligacions subordinades, més la imposició de les costes a la part demandada. Contra tal decisió, s'alça la part demandant.

Tercer

Per resoldre el present recurs hem de partir dels següents fets que considerem provats :

1) La demandant Doña. Brigida i el seu germà Martin, de 77 anys i 81 anys d'edat respectivament, clients habituals des de sempre de l'oficina de la Caixa de Catalunya a La Bisbal d'Empordà (Gironès) amb estudis d'ensenyament bàsic, sense coneixements en matèria financera ni inversora més enllà de la compra dels productes oferts per la demandada, de perfil conservador, tenia invertits en el mes de maig de 2009 en la demandada els següent producte financer: a) deute subordinat (6ª emissió) per valor de 46.500 # adquirit en data 4 de maig de 2009; b) en la mateixa data varen subscriure un contracte de custòdia i administració de valors. Els dos contractes tot i anar a nom dels dos germans, només varen ser signats per la Sra. Brigida . Don. Martin va morir intestat en data 24.7.09 i per interlocutòria judicial de 6.11.09 la seva germana Brigida va ser declarada hereva única i universal.

2)La Sra. Brigida va subscriure l'acceptació de l'oferta d'adquisició d'accions en data 28.6.13 i la seva sol licitud d'arbitratge va ser rebutjada pel FROB per resultar d'una quantitat superior a 40.000 #.

3)Els títols de deute subordinat es van reconvertir a partir del 28.6.13 en 23.100 accions de Catalunya Banc,SA que van ser adquirides pel Fondo de Garantia de Depósitos (FGD) per import 36.073,33 # que van ser recuperats per la demandant (77,58% de 46.500# invertits).

4)Els germans Martin Brigida de 81 anys (ell nascut en 1928) i 77 anys d'edat (ella nascuda en l'any 1932) eren solters, sense descendència i vivien junts. Sempre havien tingut amb Caixa Catalunya dipòsits a termini amb la garantia del capital i dels interessos. Ella tenia una pensió de jubilació com a únic ingrés i ell, una pensió d'invalidesa absoluta per trastorn mental bipolar de llarga evolució. Els seus estudis eren els bàsics en el seu moment. En el Sr. Martin no se li va fer cap test i de fet ni tan sols va signar ni l'ordre de compra d'obligacions de deute subordinat, malgrat que era cotitular dels dipòsits amb la seva germana. A aquesta no se li va fer test d'idoneitat i sí un de conveniència (foli 25) en el qual destaca que: a) mai havia treballat en el sector financer; b) que només havia invertit en productes sense risc;c) que només tornaria a invertir en productes sense risc; d) que el seu nivell de coneixement financer era normal; i e) que la Sra. Brigida tenia "el coneixement i l'experiència inversora suficient per a contractar productes d'estalvi inversió tant sense risc com amb risc de rendibilitat".

5)La Sra. Brigida tenia reconeguda la condició de clienta minorista i a la mort del seu germà se li va lliurar una llibreta de deute subordinada el dia 5.3.10

Quart

De la sentència impugnada es conclou que encara que el consentiment contractual de la Sra. Brigida hi va existir ( no en el cas del seu germà que ni va signar res) i va ser mantingut en tracte successiu durant anys mentre percebia mensualment els corresponents rendiments de la seva contractació, per tant no es pot parlar de manca de consentiment. En canvi, sí que el jutge d'instància conclou que era procedent l'acció d'anul labilitat dels contractes per l'existència d'un vici essencial en el consentiment, petició subsidiària de la demanda. Compartim aquest raonament del jutge d'instància consistent en concloure que va existir un vici essencial en el consentiment prestat per la Sra. Brigida . i compartim plenament els seus raonaments i la seva valoració de la prova practicada.

Cinquè

Caducitat .

Respecte aquesta excepció que la sentència d'instància rebutja hem de dir que no estava caducada la petició d'anul labilitat demanada per la demandant respecte aquest contracte. Ja ha tingut aquesta Audiència ocasió de resoldre la qüestió idèntica que se suscita en nombrosos casos de contractació d'accions preferents i de deute subordinat. Es tracta d'interpretar i aplicar l' article 1301 del CC quan diu que en el casos d'error el termini de quatre anys per demanar la nul litat començarà des de "la consumació del contracte" . Aquesta expressió en els casos de contractes de tracte successiu l'hem interpretat en el sentit que els dies a quo cal fixar-lo en el moment de la venda dels títols o les participacions o la seva amortització. Així podem esmentar la nostra sentència de 12.6.14 (secció 1ª) que ja es fa ressò de la de la mateixa secció de 14.1.14 i de la de la Secció 2ª de 18.12.13. Dèiem :

que establece que la acción de nulidad sólo durará cuatro años y que tal plazo empezará a correr en los supuesto de error, o dolo, o falsedad de la causa desde la consumación del contrato. Argumenta la recurrente que la consumación de los contratos de compraventa de las participaciones preferentes y deuda subordinada, desde el momento en que se pagó el precio y se adquirieron las participaciones, sin que a partir de tal momento existieran obligaciones pendiente de cumplimiento, negando que exista un negocio de tracto sucesivo, dado que el pago de los dividendos nació como consecuencia de la naturaleza del título valor y su comercialización en el mercado y no de la compraventa del título. A continuación basa su alegato en diversas sentencias de Audiencias Provinciales y de Juzgados.

Efectivamente, existe doctrina de las Audiencias que sostienen el criterio de la recurrente, pero también existe otra doctrina que mantienen el criterio jurídico del Juzgador de Instancia, entre éstas, la propia Audiencia Provincial deGirona, sección segunda, siendo parte también CATALUNYA BANC, S.A., que en sentencia de 18 de diciembre del 2013 razonó lo siguiente:

"......El precepte que acabem d'esmentar disposa que en els casos d'error en el consentiment el termini

de quatre anys comença en el moment de la consumació del contracte.

Partint d'aquesta premissa, escau examinar si la consumació del contracte d'adquisició de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Cuenca 154/2015, 30 de Septiembre de 2015
    • España
    • 30 Septiembre 2015
    ...consistentes en la restitución de las prestaciones habidas en base a la cláusula nula. TERCERO La Sentencia de la Audiencia Provincial de Girona, Sección 1ª, de 29 de abril de 2.015, en un supuesto de aplicación de la cláusula suelo en un contrato de préstamo con garantía hipotecaria conced......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR