SAP Barcelona 383/2015, 2 de Diciembre de 2015

PonenteESTEVE HOSTA SOLDEVILA
ECLIES:APB:2015:12310
Número de Recurso434/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución383/2015
Fecha de Resolución 2 de Diciembre de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

Secció Catorze

Rotllo nº 434/2014

SENTÈNCIA NÚM. 383/2015

ILMS. SRS./AS.

PRESIDENT

AGUSTÍ VIGO MORANCHO

MAGISTRATS

RAMÓN VIDAL CAROU

ESTEVE HOSTA SOLDEVILA

En Barcelona, a 2 desembre de 2015

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Cerdanyola del Vallès en el judici ordinari núm. 139/2013-L promogut per FINCAS ESPARCO, SL, contra BANCO DE SABADELL, SA, va dictar el 30 de gener de 2014 Sentència amb la part dispositiva següent:

Desestimo totalmente la demanda interpuesta por el Procurador D. Andrés Bravo Sánchez en nombre y representación de Fincas Sparco, SL, contra Banco de Sabadell, SA.

Sin especial pronunciamiento en materia de costas.

SEGON

La part actora hi va interposar recurs d'apel·lació, al qual, admès a tràmit, va formular oposició la part demandada. Les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 26 de novembre de 2015.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals.

VIST, sent ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Antecedents del plet de primera instància i objecte del recurs.

Fincas Esparco, SL, va presentar demanda contra Banco de Sabadell, SA, en què va venir a sol·licitar que per error vici en el consentiment es declaressin nuls els contractes swap de permuta financera d'interessos consistents en el contracte marc d'operacions financeres celebrat el 21 de gener de 2008 i els contractes de confirmació celebrats el 22 de gener de 2008 i el 25 de setembre de 2008 (bloc documental 4 de la demanda); que es condemnés a la restitució recíproca de les prestacions més els interessos legals; i que s'imposés el pagament de les costes a la demandada.

Banco de Sabadell, SA, va al·legar en la contestació a la demanda l'extinció de l'acció per confirmació dels contractes; va negar que els contractes patissin manca de claredat i transparència; i va negar també l'error vici. Per tot això, va sol·licitar la desestimació de la demanda.

La Sentència de primera instància va concloure que la demandant no havia patit error vici al prestar el seu consentiment en els contractes litigiosos i va desestimar la demanda.

El recurs d'apel·lació de Fincas Esparco, SL, impugna la valoració de la prova practicada que efectua la Sentència i sol·licita que s'estimi la demanda. L'oposició de Banco de Sabadell, SA, al recurs sosté que la Sentència efectua una correcta valoració de la prova i sol·licita la seva confirmació.

SEGON

Consideracions que efectua la Sala per tal de centrar l'assumpte litigiós.

  1. - El contracto de permuta financera d'interessos és un contracte financer de caràcter complex i de risc, de la qual cosa es deriva la necessitat d'oferir al client una informació clara, exhaustiva i comprensible per a la qualsevol ciutadà medi. No n'hi ha prou que la informació no sigui enganyosa o imparcial. El caràcter del contracte exigeix, per tant, un 'plus' d'informació, superior a la d'altres negocis jurídics, en especial dels 'riscos' que ha d'assumir el contractant.

    Es tracta d'una jurisprudència pacífica del TS. SSTS nº 840/2013, de 20 de gener de 2014, nº 110/2015, de 26 de febrer, i nº 535/2015, de 15 d'octubre .

  2. - El contracte de permuta financera d'interessos es tracta també d'un instrument financer que entra dins de l'aplicació de la normativa de la Llei 24/1988, del mercat de valor, LMV, i les seves normes complementàries.

    Així resulta de la inclusió del contracte a la Secció c) 4 de l'annex I de la Directiva 2004/39/CE relativa als mercats d'instruments financers. En aquest sentit la STJUE de 30 de maig de 2013, dictada en l'assumpte C-604/2011, i les mateixes SSTS que hem indicat en l'apartat 1 anterior.

  3. - L'actora Fincas Esparco, SL, és el que la LMV anomena una clienta minorista de l'entitat financera.

    És un fet no controvertit. La demandada li va reconèixer expressament aquesta condició als contractes de 22 de gener i 25 de setembre de 2008 de confirmació del contracte marc.

    D'acord amb l'art. 78.bis de la LMV, a sens contrari, els clients minoristes, a diferència dels processionals, són aquells dels quals no es pot presumir l'experiència, coneixements i qualificació necessaris per prendre les seves pròpies decisions d'inversió i valorar correctament els seus riscos.

    Els clients minoristes són objecte d'una especial protecció en la Directiva MIFID i la normativa europea i espanyola dels productes financers, ja que, com senyala la STS nº 840/2013, de 20 de gener de 2014, i repeteix la nº 563/2015, de 15 d'octubre, ordinàriament existeix una desproporció entre l'entitat que comercialitza serveis financers i el seu client, llevat que es tracti d'un inversor professional. Atès que la complexitat dels productes financers propícia una asimetria informativa en la seva contractació, el que he provocat la necessitat de protegir l'inversor minorista no experimentat en la seva relació amb el proveïdor de serveis financers.

  4. - La formalització dels contractes litigiosos va constituir un acte d'assessorament en matèria financera per part de Banco de Sabadell, SA, a la demandant.

    D'acord amb l' art. 52 de la Directiva 2006/73 el servei d'assessorament financer constitueix una recomanació personal realitzada per l'entitat al possible inversor.

    L'assessorament financer ha quedat acreditat amb la testifical del comercial de l'entitat demandada, Federico, que ha manifestat que fou el banc qui va oferir el producte a l'administrador de la companyia actora, Hernan .

    Com aclareix la STS nº 563/2015, de 15 d'octubre : Para que exista asesoramiento por parte de la empresa de inversión a su cliente (y por tanto tal asesoramiento haya de prestarse cumpliendo las exigencias de la normativa general y sectorial) no es requisito imprescindible la existencia de un contrato de asesoramiento "ad hoc" de los previstos en el art. 63.g) de la actual redacción de la Ley del Mercado de Valores (en la vigente en el momento de la inversión, se refería al servicio de asesoramiento el art. 63.f). Basta con que la iniciativa de la contratación del producto o del servicio parta de la empresa de inversión, que sea esta la que ofrezca el producto o servicio a su cliente recomendándole su contratación. Tal conducta tiene la naturaleza de asesoramiento y debe cumplir los requisitos que establece la normativa de servicios financieros y de inversión.

  5. - La normativa de la Directiva MIFID de la Unió Europea és aplicable als contractes litigiosos.

    La Directiva 2004/39/CE relativa als mercats d'instruments financers (Directiva MIFID, Markets in Financial Instruments Directive ) fou transposada a l'ordenament jurídic espanyol amb la Llei 47/2007, de 19 de desembre, que va modificar la LMV, publicada al BOE del 20 de desembre i que va entrar en vigor al dia següent. És d'aplicació als contractes litigiosos perquè el contracte marc del swap i el primer de confirmació es van celebrar el mes de gener de 2008 i el segon de confirmació el mes de setembre següent.

    Com diu la STS nº 840/2013, de 20 de gener de 2014 : "(De la Directiva)se desprenden específicos deberes de información por parte de la entidad financiera, debemos partir de la consideración de que estos deberes responden a un principio general: todo cliente debe ser informado por el banco, antes de la perfección del contrato, de los riesgos que comporta la operación especulativa de que se trate. Este principio general es una consecuencia del deber general de actuar conforme a las exigencias de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Madrid 103/2018, 26 de Marzo de 2018
    • España
    • Audiencia Provincial de Madrid, seccion 11 (civil)
    • March 26, 2018
    ...ser impugnadas, en las aprobadas judicialmente cabe la misma impugnación ( STS 22 de junio de 2001 ). Así, también la SAP Barcelona Sección 14 de 2 de diciembre de 2015, SAP Asturias de 15 de abril de 2015, SAP Valencia Sección 11 de 18 de enero de 2017, SAP Madrid Sección 10 de 2 de febrer......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR