SAP Barcelona 348/2015, 27 de Julio de 2015

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2015:13521
Número de Recurso751/2013
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución348/2015
Fecha de Resolución27 de Julio de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

SECCIÓ PRIMERA

ROTLLE NÚM. 751/13

Procedent del procediment judici ordinari núm. 572/12

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 1 de Mataró

S E N T È N C I A NÚM.

Barcelona, veintisiete de julio de dos mil quince.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il·lma. Sra. Mª Dolors PORTELLA LLUCH, Il·lma. Sra. Amelia MATEO MARCO i Il·lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel·lació número 751/13, interposat contra la sentència dictada en data 19.03.13 en el procediment núm. 572/12, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Mataró . Ha estat recurrent Pedro Jesús i apel·lada Marta Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent resolució.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: " Que debo desestimar y desestimo la demanda interpuesta en fecha 13 de abril de 2012 por el Procurador de los Tribunales CARITAT PASCUET I SOLER en nombre y representación de Pedro Jesús contra IGNORADOS HEREDEROS DE Consuelo y Marta con expresa imposición de las costas procesales a la parte actora."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la Magistrada Il·lma. Sra. Maria Dolors MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Don. Pedro Jesús formula demanda contra els hereus de Doña. Consuelo a qui reclama la quarta part alíquota de la seva herència.

Explica que durant 15 anys ha estat la parella de la Sra. Consuelo amb qui ha conviscut fins la seva mort la qual va tenir lloc el dia 14 d'abril de 2011 sense que hagués atorgat testament. Afegeix que com a parella de fet de la difunta, té dret a una quarta part alíquota de la herència en haver optat per la commutació de l'usdefruit universal tal i com li permet l' art.442-5 CCCat .

Exposa finalment que la Sra. Consuelo va tenir un fill que va morir abans que ella i com que, aquest tenia una filla ( Marta ), suposa que és ella la seva hereva encara que aquesta no tenia cap relació amb la seva àvia.

Doña. Marta va comparèixer a les actuacions com a demandada per negar en el demandant la condició de parella estable de la seva àvia. La sentència desestima la demanda en considerar que no havia quedat acreditat que el Sr. Pedro Jesús i la Sra. Consuelo fossin parella estable perquè no hi ha prova que convisquessin en una comunitat de vida estable anàloga a la matrimonial tal i com exigeix l' article 442-3 en relació al 234.1 CCCat .

Contra aquesta resolució recorre el demandant. Sosté que la sentència li retreu la no aportació de proves que la llei no exigeix sent suficient la que ha presentat per acreditar la seva convivència com a parella estable de la Sra. Consuelo .

SEGON

No és un fet discutit i a més ha quedat acreditat en el present procediment que la Sra. Consuelo, nascuda a Murcia i resident a Catalunya, va morir vídua el 14 d'abril de 2011 ( f. 6) sense haver atorgat testament ( f. 7). El seu fill Casimiro, que havia nascut a Barcelona l'any 1957, la va premorir ( f.33) havent tingut aquest una filla, Marta, que és qui ha comparegut a oposar-se a la demanda formulada pel Don. Pedro Jesús contra els ignorats hereus de la Sra. Consuelo .

Sosté el demandant que no té coneixement de cap altre descendent de la Sra. Consuelo i la seva neta Marta, no ho ha efectuat al·legació en contra. D'aquets fets s'haurà, doncs, de partir.

D'altra banda, no resulta controvertit que la successió de la Sra. Consuelo es regeix per la legislació catalana per raó de veïnatge civil i, més concretament, pel llibre IV del CCCat aprovat per Llei 10/2008 de 10 de juliol ( DT 1a ).

TERCER

El Sr. Pedro Jesús invoca l' article 442-1 CCCat i la seva condició de parella estable de la Sr. Consuelo durant els darrers 15 anys de la seva vida per afirmar el seu dret a l'usdefruit universal de l'herència i reclamar la quarta part alíquota per haver optar per la seva commutació( art.442-5.1 CCCat ).

Estableix l' article 442-1 CCCat que en la successió intestada, l'herència es defereix primerament als fills del causant, per dret propi, i a llurs descendents per dret de representació, sens perjudici, si escau, dels drets del cònjuge vidu o del convivent en parella estable supervivent. Aquest, si concorre a la successió amb fills del causant o descendents d'aquests, té dret a l'usdefruit universal de l'herència, lliure de fiança, si bé pot exercir l'opció de commutació que li reconeix l' article 442-5 ( article 442-3 del CCCat ).

La sentència desestima la pretensió del Sr. Pedro Jesús per no haver acreditat que fos parella estable de la Sra. Consuelo en els termes que exigeix l' article 234 -1 CCCat .

Malgrat que el recurs s'ha plantejat en uns termes purament probatoris ( acreditació de l'existència d'una convivència estable de parella), resulta necessari i convenient que es faci una, si més no, breu referència a la normativa que regulava les unions estables de parella i actualment la convivència estable en parella atès que aquesta normativa constitueix el pressupòsit del dret que invoca i reclama el Sr. Pedro Jesús . A la mateixa exposició de motius de la Llei 10/2008 de 10 de juliol per la que s'aprova el llibre 4t del Codi civil que "les principals innovacions que presenta el llibre quart afecten la successió intestada en les relacions de parella. D'una banda, es reconeixen drets successoris al convivent en unió estable de parella en pla d'igualtat amb el cònjuge vidu, sempre que la convivència hagi perdurat fins al moment de la mort de l'altre membre de la parella i amb independència que es tracti d'una parella...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATSJ Cataluña , 25 de Febrero de 2016
    • España
    • 25 Febrero 2016
    ...la Sentencia de fecha 27 de julio de 2015 dictada por la Sección 1a de la Audiencia Provincial de Barcelona, en el rollo de apelación núm. 751/13 . Por providencia de fecha 28 de enero pasado, se dio traslado a las partes personadas sobre la posible causa de inadmisión del recurso interpues......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR