SAP Barcelona 167/2016, 25 de Mayo de 2016

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2016:4782
Número de Recurso928/2014
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución167/2016
Fecha de Resolución25 de Mayo de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 16ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 16a

rotlle n. 928/2014-A

judici ordinari 970/2013

JUTJAT 1a INSTÀNCIA 13 BARCELONA

SENTÈNCIA núm. 167/2016

Magistrats Sres./Sr.:

INMACULADA ZAPATA CAMACHO

MARTA RALLO AYEZCUREN

JOSÉ LUIS VALDIVIESO POLAINO

Barcelona, 25 de maig de 2016.

Vistes en grau d'apel lació davant la Secció 16a d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions de judici ordinari número 970/2013, seguides davant el Jutjat de Primera Instància número 13 de Barcelona, a instàncies de GRUAS BADALONESA, SL i INDUSTRIAL Y COMERCIAL SITEMATIC, SL, representades pel procurador Sr. Francisco Toll Musteros i defensades pel lletrat Sr. Óscar Serrano Castells, contra CATALUNYA BANC, SA, representada pel procurador Sr. Ignacio López Chocarro i defensada pel lletrat Sr. Ignasi Fernández de Senespleda. Aquest tribunal coneix de les actuacions en virtut del recurs d'apel lació interposat per GRUAS BADALONESA, SL i INDUSTRIAL Y COMERCIAL SITEMATIC, SL, contra la Sentència dictada pel Jutjat el 25 de juny de 2014 .

ANTECEDENTS DE FET

  1. La Sentència del Jutjat diu en la part dispositiva:

    "Que encontrándose caducada la acción de nulidad, debo desestimar y desestimo la demanda presentada por el Procurador de los Tribunales D. Francisco Toll Musteros, en nombre y representación de GRUAS BADALONESA, SL y INDUSTRIAL Y COMERCIAL SITEMATIC, SL, sobre nulidad de contrato y con carácter subsidiario, sobre resolución por incumplimiento contractual en virtud del artículo 1.124 del Código Civil e indemnización de daños y perjuicios derivados de incumplimiento contractual por parte de la demandada en virtud del artículo 1.101 del Código Civil, contra CATALUNYA BANC, SA, absolviendo a CATALUNYA BANC, SA de las pretensiones contra él deducidas.

    No se hace expresa condena en costes a ninguna de las partes .".

  2. GRUAS BADALONESA, SL i INDUSTRIAL Y COMERCIAL SITEMATIC, SL, S.A. van interposar recurs d'apel lació contra la sentència i, admès a ambdós efectes, les actuacions es van remetre a aquesta Sala, prèvia citació a termini de les parts. Comparegudes aquestes, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per votació i decisió el dia 17 de març de 2014.

    Ponent: la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN. FONAMENTS DE DRET

  3. La demanda de Grúas Badalonesa, SL i Industrial y Comercial Sitematic, SL

    En la demanda de Grúas Badalonesa, SL i Industrial i Comercial Sitematic, SL, contra Catalunya Banc, S.A., se sol licitava:

    Amb caràcter principal, la declaració de nul litat dels contractes de permuta financera o swap signats amb la demandada el 8 de maig de 2007 (Grúas Badalonesa) i el 10 de maig de 2007 (Sitematic). S'invocava la nul litat radical i l'anul labilitat, per error en el consentiment.

    La condemna del banc a restituir a Grúas Badalonesa 15.740,57 euros i a Sitematic 62.853,83 euros, més les quantitats que les demandants abonessin al banc, com a conseqüència dels contractes de swap, amb els interessos legals des de les dates dels càrrecs corresponents.

    Subsidiàriament, la declaració d'incompliment pel banc de les obligacions legals de diligència, lleialtat i informació en la comercialització dels swaps.

    I la condemna del banc a pagar a a Grúas Badalonesa 15.740,57 euros i a Sitematic 62.853,83 euros, més les quantitats que les demandants abonessin al banc, com a conseqüència dels contractes de swap, amb els interessos legals des de les dates dels càrrecs corresponents, en concepte d'indemnització de danys i perjudicis.

  4. La sentència del jutjat

    El Jutjat desestima la demanda de nul litat, per caducitat de l'acció.

    Desestima també l'acció basada en l'incompliment pel banc del deure d'informació al client. La Sra. magistrada considera que, tot i la complexitat d'aquesta mena de contractes, la seva mecànica és senzilla i està especificada raonablement en la documentació subscrita: consten les ordres en ferm i les confirmacions, on s'indica que el client es capaç de valorar el risc del producte; consten també les propostes informatives del producte de cobertura elaborades expressament per a les actores (documents 9 i 10 de la demanda); els coneixements del Sr. Jon (que va contractar en representació de les demandants) s'han de presumir pel seu càrrec en l'empresa i les dimensions d'aquesta; si no va llegir o no va entendre el contracte hi hauria falta de prudència de part seva; la part actora ha rebut liquidacions positives sense cap protesta ni disconformitat i només ha reaccionat davant les liquidacions negatives; en l'escriptura de préstec hipotecari quatre anys posterior als contractes, Sitematic va confirmar expressament el contracte de swap.

  5. El recurs d'apel lació

    Gruas Badalonesa i Sitematic apel len contra la Sentència i al leguen:

    1) Que no es pronuncia sobre l'acció principal de nul litat radical dels contractes, exercida a la demanda.

    2) Que no ha caducat l'acció d'anul labilitat.

    3) Que hi ha hagut error en la valoració de la prova.

  6. L'al legació de nul litat radical dels contractes

    No podem compartir la tesi de la part demandant segons la qual, l'incompliment pel banc de les obligacions legals en matèria d'informació al client ha de determinar, en el cas examinat, la nul litat absoluta dels contractes per violació de normes imperatives.

    Com recorda la Sentència del Tribunal Suprem ( STS) número 861/2006, de 25 de setembre, l' article

    6.3 del Codi civil espanyol (CC) proclama la nul litat de ple dret dels actes contraris a les normes imperatives i prohibitives, tret que estableixin un efecte diferent per al cas de contravenció. Tot separant els supòsits dels actes la nul litat dels quals es fonamenta en un precepte específic i terminant de la llei, per una banda, i aquells altres en els quals, malgrat ser contraris a la llei, aquesta n'ordena la validesa, s'ha d'individualitzar aquells actes que contrarien o falten a algun precepte legal (sense trobar-se inclosos en les categories anteriors).

    Respecte d'ells, el tribunal ha d'analitzar la naturalesa i la finalitat de la norma legal contrariada i la naturalesa, els mòbils, les circumstàncies i els efectes previsibles dels actes realitzats, per concloure amb la declaració de la validesa de l'acte contrari a la llei si la levitat del cas ho permet i reservar la sanció de nul litat per als supòsits en els quals concorrin raons transcendentals que palesin el caràcter de l'acte greument contrari a la llei, la moral o l'ordre públic. Cita les SSTS de 18 de juny de 2002 i 27 de febrer de 2004 ). En el mateix sentit, la STS 981/2007, de 27 de setembre . La STS 840/2013, de 20 de gener de 2014, entre d'altres, exposa -en relació amb els deures específics d'informació de la normativa MiFID, però aplicable a la normativa anterior, pel que ara interessa- que les normes de la Llei del mercat de valors (LMV) sobre els deures d'informació de l'entitat financera tenen com a raó de ser el fet que, ordinàriament, hi ha una desproporció entre l'entitat que comercialitza serveis financers i el seu client, tret que es tracti d'un inversor professional. La complexitat dels productes financers propicia una asimetria informativa en la seva contractació. Això ha provocat la necessitat de protegir l'inversor minorista no experimentat en la seva relació amb el proveïdor de serveis financers. La doctrina ha posat de manifest que la necessitat de protecció s'accentua perquè les entitats financeres, quan comercialitzen aquests productes, atesa la complexitat i l'asimetria informativa esmentada, no es limiten a la distribució, sinó que presten al client un servei que va més enllà de la mera i asèptica informació sobre els instruments financers, en la mesura en què ajuden el client a interpretar aquesta informació i a prendre la decisió de contractar un producte determinat.

    L'incompliment dels deures d'informació pel banc no necessàriament comporta una voluntat viciada del client, perquè aquest pot tenir altres fonts de coneixement sobre la naturalesa dels productes objecte del contracte. No podria apreciar-se aleshores que l'incompliment fos un acte greument contrari a la llei, la moral o l'ordre públic. Per tant, la infracció invocada per la part demandant, si s'apreciés, no hauria de determinar la nul litat radical o absoluta dels negocis jurídics afectats, sens perjudici que incidís en l'apreciació d'un error vici del consentiment, tal com també al lega la part.

  7. Sobre la caducitat de l'acció d'anul labilitat

    La Sentència del Jutjat considera que el moment inicial per computar el termini de quatre anys de l'acció de nul litat, fixat en l' article 1301 CC, és el de la data de la firma dels contractes, el 8 i el 10 de maig de 2007. Ara bé, com raona la mateixa Sentència, el termini comença a córrer, en els casos d'error, des de la consumació del contracte i, com hem dit en ocasions anteriors, la consumació dels contractes sinal lagmàtics coincideix amb el compliment total de les prestacions d'ambdues parts. La relació jurídica objecte d'aquest judici no era de compliment instantani, sinó de tracte successiu i prestacions periòdiques (els swaps finalitzaven el 20 de juny de 2013 i el 31 de juliol de 2017).

    La STS 769/2014, de 12 de gener de 2015, recorda que la STS 569/2003, de 11 de juny, " mantiene la doctrina de sentencias anteriores, conforme a las cuales la consumación del contrato tiene lugar cuando se produce «la realización de todas las obligaciones » ( sentencias de la Sala 1ª del Tribunal Supremo de 24 de junio de 1897, 20 de febrero de 1928 y 11 de julio de 1984 ), «cuando están completamente cumplidas las prestaciones de ambas partes» ( sentencia de la Sala 1ª del Tribunal Supremo de 27 de marzo de 1989 ) o cuando «se hayan consumado en la integridad de los vínculos obligacionales que generó» ( sentencia de la Sala 1ª del Tribunal Supremo de 5 de mayo de 1983 ).

    Y respecto de los contratos de tracto sucesivo, declara la citada sentencia núm. 569/2003 :«Así en supuestos concretos de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 24 de Abril de 2019
    • España
    • Tribunal Supremo, sala primera, (Civil)
    • 24 Abril 2019
    ...dictada en segunda instancia, el 25 de mayo de 2016, por la Audiencia Provincial de Barcelona, Sección 16.ª, en el rollo de apelación n.º 928/2014 , dimanante del juicio ordinario n.º 970/2013, seguido ante el Juzgado de Primera Instancia n.º 13 de Por la indicada Audiencia Provincial se tu......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR