SAP Girona 234/2016, 15 de Septiembre de 2016

JurisdicciónEspaña
EmisorAudiencia Provincial de Gerona, seccion 1 (civil)
Fecha15 Septiembre 2016
Número de resolución234/2016

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ PRIMERA

GIRONA

APEL·LACIÓ CIVIL

Rotlle núm. 712/2015

Actuacions: procediment ordinari núm. 1406/2014

Jutjat Primera Instància 3 Girona (ant.CI-8)

SENTÈNCIA NÚM. 234/16

PRESIDENT

Fernando Ferrero Hidalgo

MAGISTRATS

Carles Cruz Moratones

Núria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, quinze de setembre de dos mil setze

Hem vist el rotlle d'apel·lació núm. 712/2015, en el qual ha estat part apel·lant l'entitat RESTAURACIÓN VILOBÍ SERVICE, S.L.U., representada pel procurador ROSA BOADAS VILLORIA i dirigida pel lletrat RAIMUNDO DAUNIS SERRA, i part apel· lada l'entitat ASOCIACIÓN DEPORTIVA CLUB DE TIR OLÍMPIC GIRONA, representada per la procuradora ROSA LLUM FERNÁNDEZ FELIU i dirigida pel lletrat ALEJANDRO PÉREZ CASANOVA. Ha actuat com a ponent en la vista d'aquest recurs el magistrat Carles Cruz Moratones.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat Primera Instància 3 Girona (ant.CI-8), en les actuacions 1406/2014, que se segueixen a instància de l'entitat ASOCIACIÓN DEPORTIVA CLUB DE TIR OLÍMPIC GIRONA, representada per la procuradora ROSA LLUM FERNÁNDEZ FELIU i defensada pel lletrat ALEJANDRO PÉREZ CASANOVA, contra l'entitat RESTAURACIÓN VILOBÍ SERVICE, S.L.U., representada per la procuradora ROSA BOADAS VILLORIA, i defensada pel lletrat RAIMUNDO DAUNIS SERRA, va dictar Sentència la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: " FALLO: ESTIMO la demanda presentada por la Procuradora de los Tribunales Dña. Rosa LLum Fernández i Feliu en nombre y representación de la Asociación Deportiva Club de Tir Olimpic Girona contra la entidad Restauración Vilobí Service S.L declarando la eficacia de la resolución del contrato de cesión de derechos celebrado entre las partes en fecha 14 de Junio de 2011 realizada mediante Acta de Notificación y Requerimiento de 24 de Julio de 2014 realizada por el notario Dña. Maria Dos Anjos González, haciendo suyas las obras realizadas por el demandado en virtud del mismo conforme a lo pactado por las partes. Las costas se imponen a la parte demandada".

Segon

La part demandada va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts a la LEC. Tercer. En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel la.

Segon

En el present litigi la part demandant, l'associació esportiva Club de Tir Olímpic de Girona (en endavant el Club) demanà amb caràcter principal la declaració de nul litat del contracte de cessió de l'explotació econòmica del Club de data 14.6.11 en favor de la societat Restauración Vilobí Service,SLU (en endavant, la cessionària) de titularitat exclusiva del Sr. Bruno . Subsidiàriament, demana la ratificació de la seva decisió de resolució unilateral per incompliment de data 24.7.14, amb efectes del dia 11.8.14, segons notificació i requeriment fets per notari en la data indicada.

La sentència d'instància estima la pretensió subsidiària de resolució per incompliment greu contractual i declara la eficàcia de la resolució contractual duta a terme per la part demandant.

Contra tal decisió s'alça únicament la part demandada i vençuda en la instància.

Tercer

Això comporta que en aquesta alçada ja no es pugui debatre sobre la suposada causa de nul litat del contracte sinó únicament sobre el compliment o no per la demandada i si aquest incompliment és tan greu com per a justificar la resolució contractual de manera unilateral per part del Club esportiu.

Quart

La pretensió de resolució unilateral extrajudicial per part del Club ja ha trobat acolliment en la jurisprudència del Tribunal Suprem com recorda la sentència de STS de 27 de abril de 2015 quan diu: ... "TERCERO. (...) Para argumentar esa afirmación hay que partir de que - como señalamos, entre otras, en las sentencias 104/2011, de 8 de marzo, 478/2011, de 27 de junio, y 162/2012, de 29 de marzo, y las que en ellas se citan - es admisible, ante un incumplimiento atribuible al otro contratante, el ejercicio de la facultad resolutoria de las relaciones sinalagmáticas, no sólo en la vía judicial, sino, también, mediante una declaración emitida fuera del proceso y dirigida a la otra parte, pero siempre a reserva de que, si se planteara discrepancia al respecto, sean los Tribunales quienes examinen y sancionen la procedencia de la resolución, en consideración a los requisitos exigidos para que la misma tenga éxito".

Així doncs la decisió del Club de resoldre de manera definitiva el contracte de cessió de drets d'explotació recollida en l'acta notarial de 24.7.14 i amb efectes del dia 11 d'agost, és la que ha de ser sotmesa a escrutini per si s'ajusta a la facultat continguda en l' article 1124 del Codi Civil .

Hem de recordar alguns fets rellevants que varen succeir abans de la decisió esmentada. Concretament cal tenir present que el contracte de cessió de gestió econòmica presentava diverses peculiaritats que ja feien pronosticar la seva dificultat de dur-lo a terme sense discrepàncies i en bona harmonia entre el Club i la cessionària. Per començar, resultava que l'entitat esportiva es trobava en greus dificultats financeres que li impedien poder obtenir finançament per acabar les obres de les instal lacions esportives que havia acordat amb l'Ajuntament de Girona i reflectides en el plec de condicions que va acordar la Corporació a fi de cedir una finca de la seva propietat al club de tir a canvi de que la Policia Municipal el pogués utilitzar gratuïtament per a les seves pràctiques de tir. Davant d'aquesta manca de capacitat econòmica el Club va contactar amb diferents persones que podia interessar-los aportar finançament i quan no varen fructificar, varen proposar al soci de l'entitat Don. Bruno el qual va posar una sèrie de condicions i va assumir una contrapartida d'obligacions. El dit soci va explicar oralment en una assemblea de socis de 21.5.11 (document 9 de la demanda) quins eren els seus plans i l'assemblea ho va acceptar sense que s'hagués repartit el document amb les condicions concretes i definitives de l'acord als assistents als quals se'ls va anunciar que tenien en la secretaria del club un esborrany no definitiu de l'acord. Finalment, es va procedir a signar l'acord (document 10 de la demanda) en data 14.6.11. Aquests acord va ser traslladat a l'Ajuntament de Girona (en compliment de la clàusula desena del contracte) perquè en donés el seu "assabentat", cosa que succeí per Decret del Sr. Alcalde de data 15 de juliol de 2011 (document 10 de la demandada).

Cinquè

El contingut de l'acord de cessió dels drets d'explotació mereix un anàlisi. Per començar, el Club es reservava seguir amb la gestió esportiva de l'entitat (clàusula cinquena), la qual havia de ser consensuada amb la cessionària atès que aquella podia tenir repercussions en les obligacions de contingut econòmic pel Club (i la cessionària).

Aquesta, assumia com obligacions principals les següents: a) el pagament de totes les deutes del Club; b) l'acabament de les obres ja iniciades de les instal lacions de la galeria de tir; c) la realització del projecte d'instal lacions que no s'havia completat segons el projecte arquitectònic, i que havia estat aprovat per l'Ajuntament en el "Plec de condicions econòmiques i administratives regulador de la instal lació i explotació d'una galeria de tir a Domeny en règim de concessió demanial" (documents 2 i 3 de la demanda); d) l'obligació de reintegrar als socis en un termini de cinc anys els imports de les derrames reintegrables que varen aportar per a la construcció del nou polígon a Domeny; e) atendre els pagaments als proveïdors (per la compra de municions o de dianes, a industrials que intervinguin en el manteniment o la millora de les instal lacions del club i a les federacions de tir, tant catalana com espanyola, per les emissions de les llicències federatives); f) amb periodicitat trimestral, la cessionària havia de donar accés a la comptabilitat al Club a fi i efecte que aquesta pugui conèixer en tot moment la marxa i estat econòmic del Club; g) contractar una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil pels danys i perjudicis per a tercers derivats de l'explotació de l'objecte de la cessió; h) es fa responsable de les mesures de seguretat especials per a les instal lacions.

Com a contraprestació a tots els compromisos assolits, la cessionària a) passava a gestionar tots els recursos del Club (quotes, lloguers i qualsevol altre ingrés) i atenir accés a tots els productes bancaris de l'entitat esportiva podent gestionar els mateixos "pel bon fi del club"; b) la cessió d'explotació era gratuïta i vinculada a la durada de la concessió administrativa que era de 30...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 13 de Febrero de 2019
    • España
    • 13 Febrero 2019
    ...la sentencia dictada con fecha 15 de septiembre de 2016 por la Audiencia Provincial de Gerona (Sección 1.ª), en el rollo de apelación n.º 712/2015 , dimanante de juicio ordinario n.º 1406/2014 del Juzgado de Primera Instancia n.º 3 de Mediante diligencia de ordenación de fecha 25 de octubre......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR