SAP Tarragona 224/2017, 27 de Junio de 2017

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2017:861
Número de Recurso496/2016
ProcedimientoRecurso de Apelación
Número de Resolución224/2017
Fecha de Resolución27 de Junio de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL LACIÓ Núm. 496/2016

JUDICI ORDINARI Núm. 144/2013

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA NÚM. 3 - EL VENDRELL

S E N T È N C I A núm. 224/2017

MAGISTRATS IL LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 27 de juny de 2.017.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL LACIÓ interposat per la Sra. Begoña representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. Amela Rafales i defensada pel Lletrat Sr. de Yzaguirre Morer, contra la Sentència de 13 de febrer de 2.015 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 3 del Vendrell, procediment ordinari núm. 144/2013, al qual figura com a part demandant la Sra. Irene representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. Buñuel Gual i assistida pel Lletrat Sr. Ramón Fuentes, i com a part demandada i actora reconvencional l'ara apel lant, essent demandada reconvencional a més de la Sra. Irene

, també la Sra. Tomasa amb la mateixa representació processal y direcció lletrada.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"Debiendo estimar y estimando íntegramente la demanda presentada por el Procurador de los Tribunales Dña. Ana A. Calles Durán en nombre y representación de Dña. Irene contra Dña, Begoña condenando a Dña. Begoña a abonar a la actora 4.500 euros más el interés legal del dinero desde la fecha de interposición de la demanda.

Debiendo desestimar y desestimando íntegramente la reconvención formulada por Dña. Begoña contra Dña. Irene y Dña. Tomasa .

Se imponen las costas del presente procedimiento a Dña. Begoña ."

Segon

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel lació per la representació processal de la Sra. Begoña d'acord amb les al legacions contingudes al seu escrit.

Tercer

Per la representació processal de l'adversa es va presentar escrit d'oposició al recurs.

FONAMENTS JURÍDICS

Primer

Pronunciaments impugnats.

La part apel lant Sra. Begoña interposa el present recurs contra la sentència d'instància que estima la demanda formulada contra ella per la Sra. Irene en exercici d'una acció d'extinció d'usdefruit temporal i indemnització de danys i perjudicis, al temps que també desestima la seva demanda reconvencional contra les Srs. Irene i Tomasa en exercici d'una acció d'aliments com a dret vidual, i una de reclamació de la quarta vidual.

Al lega l'apel lant com a motius: * compatibilitat de l'any de plor amb l'usdefruit atorgat en testament; * improcedència d'atorgar una indemnització; dret a ser alimentat durant un any amb béns de l'herència; i dret a la quarta vidual.

SEGON

Compatibilitat de l'any de plor amb l'usdefruit atorgat en testament.

Front al pronunciament de la resolució impugnada al sentit de que "debe concluirse que habiéndose garantizado en testamento el uso de la vivienda durante el mínimo previsto por el any de plor, Dña. Begoña ha utilizado la vivienda excediéndose en un año de lo fijado por el testador en su declaración de última voluntad, pues el causante únicamente otorgó a Dña. Begoña el derecho a quedarse en el piso por el tiempo que previamente había estado con él" (folis 287 i 288), la part apel lant considera que des de la mort del causant s'ha de contar l'any de plor, i finalitzat aquest el temps previst a la disposició testamentària ( el tiempo que previamente había estado con él ), es a dir, 5 anys, 8 mesos i 15 dies; expressant- lo en altres termes: si la Sra. Begoña podia romandre a l'immoble fins al 30-09-2012 (com manté l'actora), o fins al 30-09-2013 (com manté la demandada ara apel lant). La qüestió té importància a efectes de determinar si la demandant Sra. Irene ha de percebre una indemnització per l'any en que la Sra. Begoña hauria ocupat la vivenda sense títol, atès que mitjançant escrit presentat el 16-09-2013, es a dir, ja presentada la demanda, contestada la mateixa i interposada demanda reconvencional, la Sra. Begoña fa lliurament de les claus del pis (foli 156).

Per tal de donar adequada resposta a la qüestió suscitada, hem de partir de la disposició testamentària i de la seva interpretació: així, al testament del Sr. Pio, pare de l'actora i parella de la demandada (v. folis 20 revers i 103), literalment es diu: "CUARTO: Lega a doña Begoña, ... el usufructo temporal del piso NUM000 puerta NUM000 situado en el EDIFICIO000 ", CALLE000 número NUM001 de Segur de Calafell (finca registral número NUM002 ), ... Este derecho durará un plazo igual al tiempo que la usufructuaria haya estado conviviendo y cuidando al testador, haciendo constar éste que dicha convivencia y cuidados comenzaron el dia 30 de abril del año 2.001 ..." (foli 22);

L' article 110 de la Llei 40/1991, de 30 de desembre, Codi de Successions per Causa de Mort al Dret Civil de Catalunya, aplicable a la data de mort del causant (15-gener-2007, foli 25, segons la disposició transitòria primera: "Primera Se regirán por el presente Código las sucesiones abiertas y los testamentos, codicilos y memorias testamentarias otorgados después de su entrada en vigor" ), disposava que " En la interpretación del testamento es preciso atenerse plenamente a la verdadera voluntad del testador, sin que haya que sujetarse necesariamente al significado literal de las palabras usadas.

Las cláusulas ambiguas u oscuras se interpretarán en sentido favorable a su eficacia, comparando unas con otras, y de existir contradicción irreductible no será válida ninguna de las que pugnen sustancialmente entre ellas. Las disposiciones ininteligibles se considerarán no formuladas.

En los casos de duda, la interpretación se realizará en sentido favorable al favorecido, y las disposiciones que le impongan cualquier carga se interpretarán restrictivamente" .

Per la seva banda, i des d'un punt de vista jurisprudencial, la STSJ de Catalunya del 06 de juliol de 2015 (ROJ: STSJ CAT 8110/2015 - ECLI:ES:TSJCAT:2015:8110) declara: "la STSJC de 23-09-2010 exposava el que segueix: " Sobre la interpretación de la voluntad del testador, esta Sala se ha pronunciado desde su origen en muy diversas ocasiones. En general, hemos dicho que en la interpretación del testamento es necesario atenerse a la verdadera voluntad del testador (...) y si bien la primera aproximación para reconstruir dicha voluntad viene determinada por las concretas palabras utilizadas en el testamento (...), sobre todo cuando en su otorgamiento hubieren intervenido profesionales (...), conforme a lo que prescribe el art. 110.1 CS, no será necesario sujetarse necesariamente al sentido literal de las mismas (...), siendo lícito para determinarlo acudir, incluso -cuando no venga limitado legalmente, a "elementos probatorios extrínsecos" (...), aunque siempre "con las debidas precauciones" (...) y sin olvidar que conforme a lo que resulta de la tradición jurídica catalana de raíz justinianea

(D. 34,5,24) y a lo que prescribe el art. 110.3 CS ( art. 421-6.3 C.C .Cat), en los casos de duda la interpretación debe hacerse en sentido favorable al favorecido por la disposición testamentaria (...)" .

Per la seva banda, l' article 18 de la Llei 10/1998, de 15 de juliol, d'unions estables de parella (també vigent al moment de la mort del causant), disposava: "2. Durante el año siguiente a la muerte de uno de los convivientes, el supérstite tiene derecho a residir en la vivienda común, con la facultad de tomar posesión de la misma y a ser alimentado con cargo al patrimonio del premuerto, de acuerdo con el nivel de vida de la pareja y con la importancia de su patrimonio Este derecho es independiente de los otros que puedan corresponder al superviviente en virtud de la defunción del premuerto. Se exceptúa el caso de que el premuerto haya atribuido al superviviente el usufructo universal de la herencia con una duración temporal superior a un año. Este derecho se pierde si durante el año el interesado contrae matrimonio o pasa a convivir maritalmente con otra persona o descuida gravemente sus deberes hacia los hijos o las hijas comunes con el premuerto" . Com assenyalen Ll. Puig Ferriol i E. Roca Trías, "l'any de plor és compatible amb l'existència del dot, l'aixovar, l'escreix i la soldada, i la seva restitució" ( "INSTITUCIONS DEL DRET CIVIL DE CATALUNYA", Ed. Bosch, 3ª edició, pàg. 420).

Per tant, aquest Tribunal considera que la disposició testamentària és clara i no admet cap dubte: el causant atorgava a la Sra. Begoña l'usdefruit durant un termini igual al que la usufructuària hagi estat convivint i cuidant del testador, termini molt superior a l'any de plor; es a dir, el causant va garantir a la recurrent, com a mínim l'any de plor, i a la pràctica va ser un termini molt superior (5 anys, 8 mesos i 15 dies). Com expressament es diu a l'escrit d'oposició al recurs, "durante el primer año del fallecimiento del causante, concurre el derecho al "any de plor" en su vertiente de ocupación de la vivienda común, así como el derecho al usufructo temporal instituido por el testador, siendo ambos derechos de origen distinto, siendo el primero de ellos autónomo y "ex lege", mientras que el segundo viene establecido por la voluntad del causante" (foli 312). Per tant, la Sra. Begoña podia romandre a l'immoble fins al 30-09-2012 i no fins al setembre del 2.013 com així va fer fins que va tornar les claus (foli 156). El motiu, en conseqüència, es rebutja.

Tercer

Improcedència d'atorgar una indemnització.

Manifesta la part recurrent que "la reclamación es una indemnización del lucro cesante" (foli 297) i, per tant, aquest lucre ha d'acreditar-se, citant nombroses sentències d'altres Audiències Provincials però estranyament cap de la de Tarragona que és la que ha de resoldre el present recurs, afegint que "No puede...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Los derechos viduales familiares
    • España
    • Las relaciones patrimoniales entre cónyuges y parejas convivientes en los derechos civiles autonómicos Cataluña
    • 22 Abril 2021
    ...a prestaciones nacidas y ejercitadas durante la vigencia del derecho”. 61 Apuntando a la caducidad, véase la Sentencia de la Audiencia Provincial de Tarragona de 27 de junio de 2017. 62 ESPIAU ESPIAU, “Los derechos del cónyuge viudo y del conviviente en Cataluña, pág. 2342. Los derechos vid......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR