SAP Girona 62/2018, 21 de Febrero de 2018

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2018:197
Número de Recurso433/2017
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución62/2018
Fecha de Resolución21 de Febrero de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Secció 1a Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.1)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1 - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: aps1.girona@xij.gencat.cat

NIG 1707947120138000157

Recurs d'apel lació 433/2017 1

Matèria: Judici Ordinari

Òrgan d'origen: Jutjat Mercantil núm. 1 de Girona

Procediment d'origen: Procediment ordinari 22/2013

Part recurrent / Sol licitant: Juan Ignacio

Procurador/a: Joan Ros Cornell

Advocat/ada: Juan Carlos Izquierdo Morcillo

Part contra la qual s'interposa el recurs: RECANVIS NOMAR, S.L., CONSTRUCCIONS BORDILS, S.A., Alonso

Procurador/a: Carlos Javier Sobrino Cortés

Advocat/ada: ROGER BERGES PASTOR

SENTÈNCIA NÚM. 62/2018

Magistrats:

Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Nuria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, 21 de febrer de 2018

FETS

Primer

El 28 de juny de 2017 es van rebre les actuacions de Procediment ordinari 22/2013, procedents del Jutjat Mercantil núm. 1 de Girona, a fi de resoldre el recurs d'apel lació interposat pel procurador Joan Ros Cornell en representació de Juan Ignacio, contra la Sentència de data 07/03/2017, en què consta com

a part apel lada el procurador Carlos Javier Sobrino Cortés, en representació de RECANVIS NOMAR, S.L., CONSTRUCCIONS BORDILS, S.A., Alonso .

Segon

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

"

FALLO

Que debo ESTIMAR y ESTIMO parcialmente demanda interpuesta por RECANVIS NOMAR, S.L ., representada por el Procurador don Carlos Javier Sobrino Cortés, contra la entidad mercantil CONSTRUCCIONES BORDILS, S.A. y Alonso, sin representación procesal ni defensa técnica en estos autos, habiéndose declarado su situación de rebeldía procesal, y contra Don Juan Ignacio, representado por el Procurador de los Tribunales Don Joan Ros Cornell,

- CONDENANDO a la entidad mercantil CONSTRUCCIONS BORDILS, S.A . al pago de la cantidad de 8.223,83 euros ( OCHO MIL DOSCIENTOS VEINTITRÉS EUROS CON OCHENTA Y TRES CÉNTIMOS DE EURO ), con los intereses previstos en la Ley 3/2004, de 29 de diciembre, por la que se establecen medidas de lucha contra la morosidad en las operaciones comerciales, así como los intereses del artículo 576 LEC desde el dictado de la presente sentencia en la instancia.

- CONDENANDO SOLIDARIAMENTE a Don Alonso al pago de la cantidad de 8.223,83 euros ( OCHO MIL DOSCIENTOS VEINTITRÉS EUROS CON OCHENTA Y TRES CÉNTIMOS DE EURO ), con los intereses previstos en la Ley 3/2004, de 29 de diciembre, por la que se establecen medidas de lucha contra la morosidad en las operaciones comerciales, así como los intereses del artículo 576 LEC desde el dictado de la presente sentencia en la instancia.

-- CONDENANDO SOLIDARIAMENTE a Don Juan Ignacio al pago de la cantidad de 7.946,97 euros ( SIETE MIL NOVECIENTOS CUARENTA Y SEIS EUROS CON NOVENTA Y SIETE CÉNTIMOS DE EURO ), con los intereses previstos en la Ley 3/2004, de 29 de diciembre, por la que se establecen medidas de lucha contra la morosidad en las operaciones comerciales, así como los intereses del artículo 576 LEC desde el dictado de la presente sentencia en la instancia.

Se imponen las costas a la parte demandada CONSTRUCCIONS BORDILS, S.A., don Alonso y don Juan Ignacio ."

Tercer

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

Assenyalat l'acte de deliberació, votació i decisió, ha tingut lloc el dia 14/02/2018.

Quart

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat Carles Cruz Moratones.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel la, excepte en allò que es dirà.

Segon

La part actora, RECANVIS NOMAR,SL, va presentar demanda davant CONSTRUCCIONS BORDILS,SL i contra els seus administradors Srs. Juan Ignacio i el seu fill Alonso, en què va acumular les següents accions: reclamació de quantitat davant la societat, així com acció de responsabilitat per deutes (causa objectiva) de l'article 241 en relació l'article 367 del text refós de la Llei de societats de capital aprovat per RD legislatiu 1/2010 de 2 de juliol (en endavant LSC), davant els administradors de la societat, i sol licitaven la condemna solidària de tots els demandats a pagar la quantitat reclamada de 8.223,83€. El fonament de l'acció de responsabilitat objectiva o per deutes es va fonamentar en l'apartat e) de l'article 363.1 de la LSC.

La sentència estima la demanda en considerar acreditada l'existència del deute reclamat a càrrec de la societat i estima la pretensió de responsabilitat dels administradors en la causa objectiva.

La part demandada compareguda, el Sr. Juan Ignacio recorre la sentència insistint amb l' absència de la seva responsabilitat per no resultar administrador de la societat.

Tercer

Responsabilitat dels administradors pels deutes socials

Amb caràcter previ a pronunciar-nos sobre la qüestió objecte de recurs convé fer una breu referència a la responsabilitat dels administradors de les societats i les diferents accions a què pot donar lloc. Com ja vàrem

dir en la nostra Sentència de 4 de desembre de 2014 i recordar en les de 31.3.16 ( rotlle 596/15 ) i de 5.5.16 (rotlle 612/15 ), estableix el TRLSC (en termes idèntics al que va disposar anteriorment el TRLSA i la LSRL) tres accions diferenciades: l'acció social, l'acció individual i l'acció de responsabilitat per deutes. Totes tenen per objecte declarar la responsabilitat de l'administrador social per deutes originàriament aliens al seu patrimoni, ja que l'eren de la societat. Aquesta previsió trenca el règim general de limitació de la responsabilitat en aquest tipus d'entitats, i per això és d'interpretació restrictiva, fet que suposa que ha de quedar terminantment provada en tots els seus punts.

En virtut del que disposa l' article 236 del TRLSC (abans 134 i 135 del TRLSA, aplicables a la societat limitada en virtut del que disposa l' article 69 LSRL ), l'administrador respon pels danys causats a la societat, així com els que causi directament al patrimoni de socis o tercers.

El precepte distingeix dos supòsits, segons el patrimoni que resulti afectat pels actes de l'administrador. D'aquesta distinció resulten dues accions:...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 20 de Enero de 2021
    • España
    • 20 January 2021
    ...la Sentencia dictada con fecha 21 de febrero de 2018, por la Audiencia Provincial de Girona (Sección 1.ª), en el rollo de apelación n.º 433/2017, dimanante del juicio ordinario n.º 22/2013 del Juzgado Mercantil n.º 1 de Mediante diligencia de ordenación la referida Audiencia Provincial tuvo......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR