SAP Barcelona 170/2018, 28 de Marzo de 2018

PonenteESTEVE HOSTA SOLDEVILA
ECLIES:APB:2018:2092
Número de Recurso64/2016
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución170/2018
Fecha de Resolución28 de Marzo de 2018
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N. 170/2018

Secció Catorze

Rotllo núm. 64/2016

Il lustres senyors magistrats:

Agustín Vigo Morancho

Esteve Hosta Soldevila

Sergio Fernández Iglesias

Barcelona, 28 de març de 2018

VIST per la Secció Catorze d'aquesta Audiència Provincial el rotllo nº 64/2016 dimanant de les actuacions de procediment seguides amb el nº 22/2013-L pel Jutjat de Primera Instància nº 4 de Badalona a instancia del Sr. Jeronimo i la Sra. Esther contra SAINT GOBAIN DISTRIBUCIÓN CONSTRUCCIÓN, SL; EL Sr. Valentín ; i AISLAMIENTOS, PARTICIPACIONES Y SISTEMAS ACÚSTICOS, SL, en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part actora contra la Sentència dictada 16 de setembre de 2015 per la magistrada de l'expressat Jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel lada és del tenor literal següent:

"Que desestimando íntegramente la demanda interpuesta en nombre y represenación de D. Jeronimo y Dª. Esther representado por el Procurador de los Tribunales Dª. Silvia Córdova Fernández contra Saint Gobain Distribución Construcción, S.L. Representado por el procurador de los Tribunales Dª. Mónica Viñas Romero, contra D. Valentín representado por el Procurador de los Tribunales Dª. Eva Alou Franquesa y contra Aislamientos y Particiones y Sistemas Actústicos Barcelona S.L. Representado por el Procurador de los Tribunales d. Jordi Pérez Suñer debo absolver y absuelvo a los demandados de todos las pretensiones deducidas en su contra con expresa condena en costas a cargo de la parte demandante".

SEGON

La part actora hi va interposar recurs d'apel lació, que fou admès a tràmit. Les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, dins dels quals es va desestimar la pràctica d'una segona pericial cal ligràfica sol licitada per la part apel lant, va tenir lloc la deliberació el dia 14 de desembre de 2018.

TERCER

La codemandada Aislamientos, Participaciones y Sistemas Acústicos Barcelona, SL, es va adherir al recurs de la part actora, però després no va comparèixer en aquesta alçada.

QUART

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals, tot i que aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal de l' art. 465.2 de la LEC degut a causes estructurals, la qual cosa es fa constar als efectes de l' art. 211.2 de la LEC .

VIST, sent ponent el magistrat Sr. Esteve Hosta Soldevila.

FONAMENTS DE DRET

S'accepten els de la Sentència d'instància en tant en quant no resultin desvirtuats o contradits pels que es desenvolupen a continuació.

PRIMER

Les pretensions de la part actora.

  1. - En la pètita de la demanda presentada el 8 de febrer de 2013 per Jeronimo i Esther contra Saint Gobain Distribución Construcción, SL, i Valentín la part actora va sol licitar que es dictés

    [S]entencia declarando:

    1. La nulidad de la ejecución hipotecaria instada por S. Gobain contra Jeronimo e Esther, en el Juzgado 2 de Badalona autos 1078/2011.

    2. Que la nulidad fue causada por la certificación expedida por S. Gobain, no conforme con los pactos de la escritura de hipoteca y por la mala praxis y negligencia profesional del Notario Sr. Valentín al emitir el juicio favorable a la certificación en 18 de julio de 2.011 nº de protocolo 1521, vulnerando los art. 572.2 y 573.1.2 LEC y Reglamento Notarial 218.

    3. Rescisión por incumplimiento de S. Gobain de las clausulas de la escritura de hipoteca de D. Jeronimo y Dña Esther que eran hipotecantes no deudores.

    4. Resarcir a D. Jeronimo y a Dª Esther por daños y patrimoniales en la cantidad de 464.876,64 €.

    5. Resarcir a D. Jeronimo por daños morales en 40.008,25 € y Dña Esther por la misma causa 46.163,36 €.

    6. Intereses legales desde la fecha de la interposición de la demanda.

    7. Condenaren costas a los demandados.

    (En una deficient tècnica processal, la pètita només conté la sol licitud d'un pronunciament de condemna, el relatiu a les costes. En la resta només es sol liciten pronunciaments declaratius).

  2. - Quan els demandats Saint Gobain Distribución Construcción, SL (a partir d'ara, Saint Gobain) i el notari Valentín (Sr. Valentín ) va havien contestat la demanda, arran de la provisió del Jutjat de 15 de juliol de 2013, en què la magistrada va plantejar a les parts i al MF la seva possible manca de competència objectiva, el 26 de juliol de 2013 la part actora va presentar un escrit en la pètita del qual, amb base a les consideracions que va formular en el cos de l'escrit, va sol licitar que el Jutjat es declarés competent.

  3. - La primera Audiència prèvia va tenir lloc el 28 de gener de 2014. Al començament de l'acte la magistrada va requerir al lletrat de la part actora perquè concretés les pretensions de la part. En la conseqüent intervenció del lletrat -molt insegura- només va quedar clar que no demanava la nul litat del procediment hipotecari [nº 1078/2011 del Jutjat de Primera Instància nº 2 de Badalona] sinó la del títol executiu, per raó -va dir- que en el certificat autoritzat pel notari no s'havien complert les condicions de l'escriptura. Tot i que la nova intervenció de la magistrada -a partir dels 5 m de la gravació- tampoc no va contribuir a aclarir massa l'assumpte, per últim, la magistrada va tenir per aclarides les pretensions de la part actora, a continuació va estimar l'excepció de litisconsorci passiu necessari invocada a l'escrit de contestació a la demanda de Saint Gobain, i va concedir a la part actora un termini de 10 dies perquè ampliés la seva demanda contra Aislamientos, Participaciones y Sistemas Acústicos Barcelona, SL (APSA).

  4. - El 10 de febrer de 2014, annexada a un breu escrit introductori, la part actora va presentar l'ampliació de la demanda contra APSA en què la defensa lletrada de la part actora no es va prendre la molèstia de modificar la pètita de la demanda -diguem-ne- original, en l'apartat a) de la qual va seguir sol licitant la nul litat de l'execució hipotecària.

  5. - El Jutjat va admetre a tràmit l'escrit d'ampliació de la demanda, que APSA va contestar, i en la continuació de l'audiència prèvia celebrada el 17 de desembre de 2014 la qüestió de la poca claredat de la pètita de la demanda no es va tornar a plantejar.

SEGON

La Sentència d'instància.

Al primer fonament de dret primer indica les pretensions de la part actora; en el segon, l'oposició del demandats; al fonament tercer, que porta per títol " De la nulidad de la certificación de saldo y responsabilidad del notario ", ventila les qüestions litigioses de la següent manera: rebutja la nul litat de la certificació del saldo efectuada pel notari Sr. Valentín, la responsabilitat d'aquest, i rebutja també les restants pretensions indemnitzatòries contra

Saint Gobain; al quart fonament de dret imposa el pagament de les costes a l'actora; i en la part dispositiva de la resolució absol tots els demandats, inclosa APSA, de les pretensions deduïdes en la seva contra per la part actora, a la qual imposa el pagament de les coses del plet.

TERCER

Els motius del recurs d'apel lació de la part actora.

Són quatre, que porten els següents títols:

  1. - De la Incongruencia de la sentencia y la falta de exhaustividad y motivación de la misma.

  2. - De la pretensión real de esta parte.

  3. - De la posibilidad de promover juicio declarativo por mis mandantes. No preclusión de la acción. Inaplicación en este supuesto de la sentencia del Tribunal Supremo de 24 de noviembre de 2014 .

  4. - Del error y omisión en la apreciación de la prueba. Que al seu torn està dividit en tres apartats: 4.1. En relación a la nulidad del titulo ejecutivo; 4.2. Respecto a la prueba pericial caligráfica aportada por esta representación y el valor de las fotocopias testimoniadas; i 4.3. En relación a la nulidad de la certificación del saldo.

  5. - De la responsabilidad del notario.

En la pètita de l'escrit, la part apel lant sol licita que es revoqui la Sentència d'instància i s'estimi íntegrament la demanda.

QUART

Fets provats.

Per tal de centrar l'assumpte, paga la pena efectuar una mínima relació de fets provats, sens perjudici de la major concreció d'aquests que puguem fer al llarg d'aquesta resolució.

  1. - L'actor Jeronimo és l'administrador únic i -ho diu el fet segon de la demanda- accionista de la companyia mercantil Aislamientos, Participaciones y Sistemas Acústicos Barcelona, SL (APSA), que treballa al ram de la construcció. La també actora Esther és l'esposa o parella del Sr. Jeronimo .

  2. - L'any 2009 APSA com a clienta i Saint Gobain Distribución Construcción, SL, com a subministradora venien mantenint una relació comercial des de temps enrere en virtut de la qual la primera comprava material per a la construcció a la segona, que aquesta li subministrava. Aquell any el deute d'APSA amb Saint Gobain per aquesta relació comercial havia arribat a ser considerable.

  3. - Per a pal liar la situació del deute i possibilitar que Saint Gobain continués venent i subministrant material a APSA, el 2 de març de 2009 Saint Gobain com a creditora; APSA com deutora no hipotecant; i el Sr. Jeronimo i la Sra. Esther com hipotecants van formalitzar una escriptura pública de línia de crèdit fins a un límit màxim de 750.000 € per un termini d'un any, prorrogable anualment fins a vint anys, amb garantia hipotecària de l'habitatge dels hipotecants i la constitució d'un dret de penyora.

    (L'escriptura està unida al full 28 de les actuacions).

    La demanda de judici ordinari destaca de l'escriptura les següents clàusules:

    Clàusula Quarta:

    La acreditación del importe de la parte de la línea de crédito de que haya dispuesto " AISLAMIENTOS PARTICIPACIONES Y SISTEMAS ACUSTICOS BARCELONA, S.L.", se realizará mediante facturas de " SAINT GOBAIN DISTRIBUCIÓN CONSTRUCCIÓN, S.L ." debidamente firmadas por Don Jeronimo, o por cualquier otro...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 15 de Septiembre de 2021
    • España
    • 15 Septiembre 2021
    ...dictada con fecha 28 de marzo de 2018 por la Audiencia Provincial de Barcelona, Sección Décimo Cuarta, en el rollo de apelación núm. 64/2016, dimanante de los autos de juicio ordinario núm. 211/2013 del Juzgado de Primera Instancia n.º 4 de Mediante diligencia de ordenación de la Audiencia ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR