AAP Barcelona 115/2020, 30 de Enero de 2020

PonenteESTEVE HOSTA SOLDEVILA
ECLIES:APB:2020:719A
Número de Recurso1150/2016
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución115/2020
Fecha de Resolución30 de Enero de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

Secció núm. 14 de l'Audiència Provincial de Barcelona. Civil

Carrer Roger de Flor, 62-68, pl. 1 - Barcelona

08013 Barcelona

Tel. 934866180

Fax: 934867112

A/e: aps14.barcelona@xij.gencat.cat

NIG 0821142120158166431

Recurs d'apel·lació 1150/2016 A

Matèria: Execucions hipotecàries

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 6 de Sant Feliu de Llobregat

Procediment d'origen: Execució hipotecària 605/2015

Part recurrent / Sol·licitant: BANCO SABADELL, S.A.

Procurador/a: Marta Pradera Rivero

Advocat/ada:

Part contra la qual s'interposa el recurs: Primitivo, Clara

Procurador/a: Alex Martinez Batlle, Romina Pia Ormazabal Ibar

Advocat/ada:

INTERLOCUTÒRIA 115/2020

Il·lustres senyors magistrats: Agustin Vigo Morancho

Esteve Hosta Soldevila Sergio Fernandez Iglesias

Barcelona, 30 de gener de 2020

FETS

PRIMER

El Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Sant Feliu de Llobregat en l'incident d'oposició formulat pels executats Sr. Primitivo i Sra. Clara en l'execució hipotecària núm. 605/2015-C despatxada a instància de BANCO SABADELL, SA, va dictar l'11 de juliol de 2016 interlocutòria amb la part dispositiva següent:

"ESTIMO el incidente de OPOSICIÓN A LA EJECUCIÓN HIPOTECARIA planteado por la representación procesal de don Primitivo y por la representación procesal de doña Clara, dejando sin efecto la ejecución despachada con el consiguiente archivo de las presentes actuaciones.

Se imponen al ejecutante las costas del presente incidente."

SEGON

La part executant hi va interposar recurs d'apel·lació, que fou admès a tràmit. Els dos executats es van oposar al recurs i el Jutjat va elevar les actuacions de procediment hipotecari i la peça separada d'oposició a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 23 de gener de 2020.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals.

VIST, sent ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Resum d'antecedents.

Despatxada execució a instància de Banco de Sabadell, SA, com a successora de Banco CAM, SA, contra Primitivo i Clara (deutors hipotecants en l'escriptura de préstec amb garantia hipotecària que constitueix el títol executiu, amb Caja de Ahorros del Mediterráneo com prestamista), la Sra. Clara va formular oposició a l'execució en què va al·legar que en el Registre de la Propietat constava inscrita l'adjudicació de la finca en favor del Sr. Primitivo, mentre que aquest va formular oposició per manca de legitimació activa de Banco Sabadell, donada per no tenir inscrita l'entitat al seu favor en el Registre de la Propietat la hipoteca, que encara continua inscrita a nom de Caja de Ahorros Mediterráneo; nul·litat del despatx del despatx de l'execució, per no haver aportat la part executant un extracte de les partides de càrrec i abonament del compte del préstec; error en la determinació de la quantitat exigible; i nul·litat per abusives de les clàusules de venciment anticipat i d'interessos de demora.

La interlocutòria que va resoldre l'oposició va estimar l'excepció de manca de legitimació activa de Banco Sabadell i va disposar l'arxiu de les actuacions.

Contra ella va interposar l'entitat bancària recurs d'apel·lació, al qual es van oposar els dos executats.

SEGON

L'excepció de manca de legitimació activa de Banco Sabadell.

La part executant va annexar a la demanda d'execució hipotecària per tal d'acreditar la legitimació de Banco Sabadell una fotocòpia de l'escriptura de fusió per absorció de societat íntegrament participada atorgada el 3 de desembre de 2012 per Banco de Sabadell, SA i Banco CAM, SAU, en què, conforme als seus pactes, la primera entitat va absorbir la segona, íntegrament participada per l'absorvent, amb la successió íntegra a títol universal de tots els béns, drets i obligacions de l'absorvida. Als antecedents de l'escriptura es va fer constar que Banco CAM, SAU, s'havia constituït per temps indefinit amb la denominació de "Banco Base (de la Cam, Cajastur, Caja Extremadura y Caja Cantabria), SA" en escriptura atorgada el 28 de desembre de 2010, inscrita en el Registre Mercantil. L'única referència que l'escriptura d'absorció conté a la successió de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) per Banco CAM, SAU, és aquesta darrera.

Tanmateix, l'escrit d'oposició a l'execució del Sr. Primitivo no impugna que Banco Sabadell sigui el successor de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), sinó només el fet que no tingui inscrita la hipoteca al seu nom en el Registre de la Propietat. I el mateix succeeix amb la interlocutòria apel·lada, que al seu fonament de dret tercer té per acreditada implícitament la cessió o transmissió del crèdit entre la CAM i Banco Sabadell, però no així la transmissió de la garantia hipotecària i la inscripció d'aquesta al Registre de la Propietat, que és la raó per la qual la magistrada d'instància estima l'excepció de la manca de legitimació activa de l'executant.

Amb la precisió que l'objecte del recurs és la manca d'inscripció de la hipoteca a nom de Banco Sabadell en el RP, hem de desestimar el motiu perquè: (i) a tenor de l' art. 1528 del CC, la venda o cessió d'un crèdit comprèn la dels seus drets accessoris, com la hipoteca; i (ii) aquesta Sala ve seguint el criteri que en el cas de successió universal entre entitats bancàries a la societat resultant no li cal la inscripció de la hipoteca al seu nom per a poder-la executar. Aquesta postura és la majoritària en les Seccions civils d'aquesta Audiència Provincial i, en aquest sentit, no compartim el criteri de les dues interlocutòries de la Secció 11 que la interlocutòria apel·lada reprodueix.

Com ja hem assenyalat reiteradament en altres resolucions i hem reiterat darrerament a la interlocutòria 313/2019, de 25 de novembre:

"Aquest Tribunal ja s'ha pronunciat al respecte en múltiples resolucions en les que hem conclòs que en el cas de successió universal entre entitats de crèdit, a la cessionària no li cal la inscripció de la hipoteca al seu nom en el Registre de la Propietat per a exercitar l'acció d'execució hipotecària. Per totes aquestes resolucions, reproduïm a continuació el que vam dir a la interlocutòria nº 187/2016, de 22 de juny (ponent magistrat Sr. Vidal):

Este Tribunal, en línea con la que puede considerarse posición mayoritaria en la doctrina de las Audiencias, tiene reiteradamente señalado que no necesario que el acreedor ejecutante tenga inscrito a su favor la hipoteca en el Registro de la Propiedad para poder acudir a la vía privilegiada de los artículos 681 y ss de la LECi cuando consta que es el legítimo titular del crédito que se ejecuta. Y en ello en base a dos argumentos esenciales como son la doctrina jurisprudencial en esta materia y la tesis que excluye el art. 149 LH de las llamadas cesiones universales...".

Així, doncs, estimem el motiu del recurs d'apel·lació interposat per Banco Sabadell. El que, assumint la instància, ens porta a examinar a continuació els motiu d'oposició de caire processal invocats per les parts executades a les seves respectives oposicions a l'execució.

TERCER

Motiu únic d'oposició de la Sra. Clara : la inscripció de l'habitatge al RP pel Sr. Primitivo .

Consta acreditat que l' 11 d'octubre de 2006 el Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Sant Feliu de Llobregat va dictar Sentència en què va estimar la dissolució de la parella de fet que formaven la Sra. Clara i el Sr. Primitivo i va aprovar el conveni regulador en el pacte quart del qual els contractants van adjudicar l'habitatge familiar -la finca hipotecada- al Sr. Primitivo, que va assumir l'obligació de pagar a pagar íntegrament les quotes del deute hipotecari.

La titularitat única del Sr. Primitivo està inscrita al RP, però no consta que l'entitat prestamista donés el seu consentiment a la novació dels deutors.

El motiu no pot prosperar perquè els contractes només produeixen efecte entre les parts contractants i els seus hereus ( art. 1257 del CC) i la novació consistent en la substitució d'un nou deutor en lloc del primitiu no produeix efecte enfront del creditor sense el consentiment d'aquest ( art. 1205 del CC).

Per tant, desestimem el motiu de l'oposició a l'execució de la Sra. Clara .

QUART

Segon motiu de l'oposició a l'execució del Sr. Primitivo : nul·litat del despatx de l'execució per l'incompliment dels requisits establerts a la LEC.

En concret, la part al·lega la manca d'aportació de l'extracte de les partides de càrrec i abonament del compte del préstec.

L' art. 573.1.1r de la LEC estableix que a la demanda executiva s'ha d'acompanyar el document o documents en què s'expressi el saldo resultant de la liquidació efectuada pel creditor, així com l'extracte de les partides de càrrec i abonament i les corresponents a l'aplicació d'interessos que determinen el saldo concret pel qual es demana el despatx de l'execució.

Entenem que la documentació annexa a l'acta notarial de liquidació del saldo, consistent en la certificació del saldo deutor i l'extracte de les set quotes mensuals impagades al seu venciment pels prestataris (amb la indicació de les dates de venciment, capital, tipus d'interès -remuneratori-, total d'interessos, interessos impagats, tipus de l'interès de demora, interès de demora, comissió i despeses, el total de cada quota mensual impagada, i el capital pendent), amb un resum final de la liquidació, compleix l' art. 573.1r.1 de la LEC.

Raó per la qual desestimem aquest motiu del recurs del Sr. Primitivo .

El que ens porta a l'examen de la clàusula de venciment anticipat inclosa al títol executiu, ja que la seva declaració de nul·litat per abusiva pot suposar l'arxiu del procediment d'execució hipotecària.

CINQUÈ

El títol executiu. La clàusula de venciment anticipat....

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • AAP Tarragona 130/2020, 30 de Abril de 2020
    • España
    • 30 Abril 2020
    ...del potencial prestatario" Y en el mismo sentido y en el ámbito de una ejecución, cabe mencionar el Auto de la Audiencia Provincial de Barcelona, sección 14, del 30 de enero de 2020 (ROJ: AAP B 719/2020 Sentencia: 115/2020 Recurso: " La titularitat única del Sr. Alfredo està inscrita al RP,......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR