SAP Girona 442/2020, 11 de Mayo de 2020

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2020:519
Número de Recurso1331/2019
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución442/2020
Fecha de Resolución11 de Mayo de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Secció núm. 01 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.01)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1 - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps1.girona@xij.gencat.cat

NIG 1716042120188246036

Recurs d'apel·lació 1331/2019 1

Matèria: Apel·lació civil

Òrgan d'origen: Secció Civil. Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Sant Feliu de Guíxols

Procediment d'origen: Procediment ordinari 718/2018

Part recurrent / Sol·licitant: SAGEMAR HOTELS, SA

Procurador/a: Claudia Dantart Minué

Advocat/ada: Carlos Jose Camacho Castellanos

Part contra la qual s'interposa el recurs: BOMBFORM, SL

Procurador/a: Pere Ferrer Ferrer

Advocat/ada: Joaquim Garrigolas Clota

SENTÈNCIA NÚM. 442/2020

Magistrats: Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones Nuria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, 11 de maig de 2020

FETS

PRIMER

El 7 de novembre de 2019 es van rebre les actuacions de Procediment ordinari 718/2018, procedents del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Sant Feliu de Guíxols, a fi de resoldre el recurs d'apel·lació interposat per la procuradora CLAUDIA DANTART MINUÉ en representació de SAGEMAR HOTELS, SA, contra la sentència de 02 de setembre de 2019, en què consta com a part apel·lada el procurador PERE FERRER FERRER, en representació de BOMBFORM, SL.

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

FALLO

Se acuerda ESTIMAR parcialmente la demanda interpuesta por la sociedad mercantil BOMBFORM, S.L., representada por el procurador de los tribunales D. Pere Ferrer Ferrer y asistida por el letrado D. Joaquin Garrigolas Clota, frente a la mercantil SAGEMAR HOTELS, S.A., representada por la procuradora de los tribunales

D.ª Claudia Dantart Minué y asistida por el letrado D. Carlos José Camacho Castellanos y, en consecuencia:

1. Se declara resuelto el contrato de fecha de 22 de marzo de 2017 en el que constan como partes BOMBFORM, S.L. y SAGEMAR HOTELS, S.A.

2. Procede condenar a SAGEMAR HOTELS, S.A. a la devolución de la máquina niveladora de hormigón, marca MANIPAV LASER, modelo M-3000E, con número de serie 016, en el domicilio de BOMBFORM, S.L. con el abono de las reparaciones que pueda precisar la misma por desgaste o accidente y cuyo importe, en su caso, se determinará en ejecución de sentencia.

Todo ello, sin expresa imposición de las costas procesales.

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos. Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 20/04/2020. la deliberació s'ha realitza telemàticament.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat CARLES CRUZ MORATONES.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel·la.

Segon

En el present procediment la part demandant que va llogar una màquina anivelladora per a formigó a la part demandada amb opció de compra, reclama la resolució del contracte i la devolució de la màquina més els perjudicis soferts o bé que pagui la demandada l'opció de compra (20.000€) més el pagament de les costes en ambdós supòsits.

La sentència d'instància estima la demanda en els termes que hem transcrit a dalt.

Contra tal decisió s'alça la part demandada.

Tercer

Debat en la segona instància. Novació contractual

La part demandada ara ha canviat la seva estratègia de defensa. Ja no defensa que la màquina era idònia per a la tasca que havia de complir. Accepta el pronunciament de la sentència en sentit contrari, és a dir, que la màquina era idònia per la funció que va ser llogada per la demandada i que va pagar els 25.000€ acordats, sinó que ara es limita a dir que el que importa és que va existir un a novació contractual del contracte de lloguer amb opció de compra d'acord amb la conversa que va mantenir -per via telefònica- l'advocat de la demandada amb el Sr, Horacio, representant de la demandant.

Una premissa general inicial és que, segons coneguda doctrina jurisprudencial, la novació no té en el nostre dret un significat rigorós, per la qual cosa el seu efecte extintiu de l'obligació a la qual fa referència és excepcional i no es pot presumir, i se nexigeix una declaració expressa.

L'anàlisi de la doctrina del TS, sobre això, exposat en la Sentència de 10 de juny de 2003, permet establir les conclusions següents:

"

  1. El concepto de novación está considerablemente ampliado en nuestro ordenamiento con relación al que a la misma correspondía en Derecho romano, pues actualmente comprende, al lado de la figura tradicional de la novación extintiva, la impropia o meramente modificativa. Es más, debe entenderse que es esta última la que se produce en todos los supuestos del artículo 1203 del Código Civil, salvo que --como previene el artículo 1204--otra cosa se manifieste terminantemente por las partes o que la antigua y la nueva obligación sean de todo punto incompatibles. De la conjunta interpretación de los mencionados preceptos se desprende que ha de verse reducido notablemente el alcance que pudiera parecer correspondería a esta institución a la vista de la rúbrica del Capítulo IV del Título Primero del Libro IV del Código Civil y de la afirmación, aparentemente general, del artículo 1156, que lo encabeza ( SS de 19 de Abril de 2002 y 24 de Octubre de 2000 ).

  2. El deslinde entre la novación propia y la meramente modificativa ha de realizarse tomando en consideración la voluntad de las partes y la significación económica de la alteración que se produzca ( SS 26 de Julio de 1997 y 1 de Diciembre de 1989 ).

  3. Para que la asunción de deuda determine la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 14 de Septiembre de 2022
    • España
    • 14 Septiembre 2022
    ...contra la sentencia de fecha 11 de mayo de 2020, dictada por la Audiencia Provincial de Girona (Sección 1ª), en el rollo de apelación nº 1331/2019 dimanante de juicio ordinario nº 718/2018 del Juzgado de Primera Instancia nº 2 de Sant Feliú de Se tuvieron por interpuestos los recursos, acor......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR