SAP Girona 452/2020, 12 de Mayo de 2020

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2020:469
Número de Recurso1505/2019
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución452/2020
Fecha de Resolución12 de Mayo de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Secció núm. 01 Civil de l'Audiència Provincial de Girona (UPSD AP Civil Sec.01)

Plaça Josep Maria Lidón Corbí, 1 - Girona

17001 Girona

Tel. 972942368

Fax: 972942373

A/e: upsd.aps1.girona@xij.gencat.cat

NIG 1707942120188095873

Recurs d'apel·lació 1505/2019 1

Matèria: Apel·lació civil

Òrgan d'origen: Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Girona

Procediment d'origen: Procediment ordinari (Drets honorífics - art. 249.1.1) 98/2019

Part recurrent / Sol·licitant: Cirilo

Procurador/a: Carme Expósito Rubio

Advocat/ada: Cirilo

Part contra la qual s'interposa el recurs: PRENSA IBERICA MEDIA, S.L., MINISTERI FISCAL, HERMES COMUNICACIONS SA (EL PUNT AVUI), DIARI DE GIRONA, S.A., EDICIONES EL PAIS, INTRACATALONIA SA (ACN)

Procurador/a: Pere Ferrer Ferrer, Mercè Canal Piferrer, Maria Dolors Soler Riera, Carlos Javier Sobrino Cortés

Advocat/ada: Antoni Sant Blanch, JOAN LLADÓ CHIMENIS, Andres Ubeda Santandreu, Luis Felipe Ruiz-Rivas Garcia

SENTÈNCIA NÚM. 452/2020

Magistrats: Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones Nuria Lefort Ruiz de Aguiar

Girona, 12 de maig de 2020

FETS

PRIMER

El 18 de desembre de 2019 es van rebre les actuacions de Procediment ordinari (Drets honorífics - art. 249.1.1) 98/2019, procedents del Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Girona, a fi de resoldre el recurs d'apel·lació interposat per la procuradora CARME EXPÓSITO RUBIO en representació de Cirilo, contra

sentència de data 16 de octubre de 2019, en què consta com a part apel·lada el procurador PERE FERRER FERRER, en representació de INTRACATALONIA SA (ACN), la procuradora MARIA DOLORS SOLER RIERA, en representació EDICIONES EL PAIS, la procuradora MERCÈ CANAL PIFERRER, en representació de HERMES COMUNICACIONS, S.A. (EL PUNT AVUI), el procurador CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS, en representació de DIARI DE GIRONA, S.A. i de PRENSA IBERICA MEDIA, S.L., i el MINISTERI FISCAL,

SEGON

El contingut de la decisió de la Sentència objecte de recurs és el següent:

FALLO Que desestimando la demanda interpuesta por D Cirilo debo absolver y absuelvo a Hermes Comunicacions S.A ( Diari El Punt-Avui), Diari de Girona S.A, Prensa Ibérica Media S.L, Ediciones El Pais S.L y Intracatalonia S.A ( Agencia Catalana de Noticies) de las pretensiones deducidas contra los mismos en el presente proceso, con imposición de las costas a la parte actora.

TERCER

El recurs es va admetre i es va tramitar de conformitat amb la normativa processal per a aquest tipus de recursos.

Es va assenyalar la data per dur a terme la deliberació, votació i decisió, que han tingut lloc el 12/05/2020. La deliberació s'ha realitza de manera telemàtica.

QUART

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals essencials aplicables al cas.

Es va designar com a ponent el magistrat CARLES CRUZ MORATONES.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel·la.

Segon

En el present procediment instat per un advocat que considera que els mitjans de comunicació demandats han infringit el seu dret a l'honor en les seves informacions relatives a un judici que va ser suspès en el dia 23.3.17 davant la secció Tercera (penal) de l'Audiència de Girona.

A conseqüència d'aquesta informació, considera el demandant que va perdre tota la clientela quan va reobrir el despatx en el mes de juny de 2018 i per aquesta raó reclama una indemnització de danys i perjudicis per haver hagut de d'abandonar la seva activitat professional d'1.041.417,49€.

La sentència d'instància resolt que no hi va haver cap mena de vulneració del dret fonamental a l'honor ( art.

18.1 de la Constitució) i que en aquest cas ha de prevaler el dret a la informació (activa i passiva) de l' article

20.4 de la Constitució.

Tercer

La sentència d'instància recull de manera detallada i exemplar tant els fets esdevinguts com el marc constitucional i jurisprudencial que cal aplicar per fer l'abordatge entre la col·lisió entre el dret a l'honor i el dret/deure a la informació. Repassa la necessitat de que concorrin els tres requisits perquè el dret a la informació sigui prevalent al dret a l'honor: 1) la rellevància públic de la notícia; 2) la veracitat de la notícia i 3) la proporcionalitat en el tractament de la informació.

Després analitzarem la prova practica però quan a la doctrina aplicada hem de donar per reproduïda la fonamentació jurídica de la sentència d'instància per evitar innecessàries repeticions i una extensió injustificada de la nostra decisió.

Quart

Analitzarem els fets. Per començar hem de dir que es tracta dels que varen esdevenir en el dia 23.3.17 davant la secció tercera (penal) de l'Audiència de Girona. En aquell dia estava prevista la celebració d'un judici contra tres acusats (un d'ells el Sr. Ricardo, per apropiació indeguda, falsedat en document, delicte societari amb petició de penes de fins a 18 anys de presó. Ho assistiren els periodistes del Diari de Girona, El Punt-Avui i de l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Segons el president del Tribunal (CD-R de l'acte de la vista) el Sr. Ricardo va manifestar al Tribunal que pensava fins el dijous o divendres abans de la vista (dijous) que el seu advocat era el Sr. Cirilo i no el Sr. Luis Pedro (designat d'ofici) que en aquell moment estava en estrades per defensar-lo.

A continuació es va esdevenir el següent:

Cinquè

Informació publicada per cada mitjà

Agencia Catalana de Noticies (en endavant ACN) va servir als seus associats la següent noticia:

" L'Audiència de Girona ordena investigar per un delicte e d'estafa i un altre d'intrusisme professional un advocat per exercir tot i estar inhabilitat. La secció Tercera havia fixar un judici contra tres acusats que s'enfronten a

penes de fins a 18 anys de presó per delictes d'apropiació indeguda, falsedat en document, delicte societari i pertinença a grup criminal. El lletrat en qüestió, Cirilo, continuava defensant un dels acusats, tot i saber que no pot. Segons ha detallat el magistrat, li havia "fet creure" que el defensaria però ni tan sols ha fet acte de presència a la sala de vistes. Per això, atenent a la petició de la Fiscalia, el tribunal ha resolt enviar el cas als Jutjats perquè s'obri una investigacions contra l'advocat. El Judici s'ha suspès. El Jutjat Penal 2 de Girona va inhabilitar l'advocat per un període de 2 anys però, segons ha descobert l'Audiència de Girona, continuava exercint. O almenys "fa creure" als seus clients que els pot defensar. Es el cas d'un acusat per a qui l'acusació particular demanda 18 anys de presó i la Fiscalia.

5. El judici s'havia de fer i el lletrat no s'ha presentat a la sala de vistes. Fonts del

Col·legi d'advocats de Girona han detallat que, en base a la sentència, Cirilo està inhabilitat des de 22 de març de 2016 fins a 21 de març de 2018. Per tant, encara li queda gairebé un any de condemna per complir. El van Jutjar després que, també a l'Audiència de Girona, el fes investigar per un delicte d'obstrucció a la Justícia. L'advocat no es va presentar, sense justificació, a un judici del 16 de setembre de 2013 en el qual defensava un sicari que va intentar matar a un forense a Blanes, posant-se d'acord amb tres persones més, entre elles la seva dona. El lletrat va argumentar que a la mateixa hora tenia una alta vista a la Bisbal D'Empordà però al judici de l'Audiència era prioritari i s'hi havia d'haver presentat.

L'absència de Cirilo va deixar el judici al límit de la suspensió. L'advocat representava Cipriano, el sicari que juntament amb Damaso, Dimas i Elisabeth es van posar d'acord per assassinar el forense la nit del 8 d'octubre de 2009. Finalment, fiscalia, defensa i acusació particular van arribar a un acord i van pactar 8 anys i mig per a la dona del forense, Elisabeth i 7 anys i mig per a la resta. Davant les evidències que Cirilo continuaria exercint. la fiscalia ha demanat al tribunal que s'enviï el cas als jutjats perquè l'advocat podria haver comès un delicte d'intrusisme professional i un altre d'estafa. Tampoc descarten que el puguin processar també per trencament de condemna. El tribunal ha resolt posar la situació en coneixement dels Jutjats de Girona perquè obrin una investigació. A banda de la inhabilitació, el Col.legi d'Advocats de també té oberts diversos expedients contra aquest advocat. Segons han indicat, han quedat aturats mentre el lletrat no pot exercir però es reprendran de nou, si a partir del dia 21 de març de 2018, vol tornar a treballar

d'advocat. El judici ha quedat suspès."

En data de 24 de març de 2017, el diari El Punt-Avui, va publicar el següent:

" INVESTIGUEN UN ADVOCAT PER ESTAFA I INTRUSISME PROFESSIONAL. EL LLETRAT QUE ESTA INHABILITAT, CONTINUAVA REPRESENTANT UN CLIENT QUE HAVIA DE SER JUTJAT AHIR. L'AUDIÈNCIA DE GIRONA VA POSAR ELS FETS EN CONEIXEMENT DELS JUTJATS PER TAL QUE SE LI PRENGUI TESTIMONI.

G. Pladeveya. Girona.

L'Audiència ha ordenat investigar per un presumpte delicte d'estafa i un altre d'intrusisme professional a l'advocat de Banyoles Cirilo per haver exercit tot i estar inhabilitat. El lletrat continuava representant un dels tres acusats d'un judici que s'havia de celebrar ahir a la secció tercera per un cas de suposats desviaments irregulars de diners d'una companyia dedicada a la promoció immobiliària cap a cinc altres empreses. Segons va detallar el magistrat a l'inici de la sessió, Cirilo -que no va fer acte de presència a la sala de vistes, va "fer creure" al seu client que el defensaria. Finalment, el tribunal, atenent a la petició de la fiscal, va resoldre posar la situació en coneixement dels Jutjats de Girona perquè obrin una investigació contra l'advocat i se li prengui declaració (no es descarta que el processin per trencament de condemna). Fonts del Col.legi d'advocats de Girona van especificar a l'ACN que, tal com es va establir en una sentència, Cirilo va quedar inhabilitat per exercir la seva professió durant dos anys (del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 21 de Abril de 2021
    • España
    • 21 Abril 2021
    ...la sentencia de dictada con fecha 12 de mayo de 2020 por la Audiencia Provincial de Gerona, Sección Primera, en el rollo de apelación nº 1505/2019, dimanante del juicio ordinario nº 98/2019 del Juzgado de Primera Instancia nº 5 de Mediante diligencia de ordenación de la Audiencia Provincial......
  • Auto Aclaratorio TS, 25 de Mayo de 2021
    • España
    • 25 Mayo 2021
    ...la sentencia dictada con fecha 12 de mayo de 2020 por la Audiencia Provincial de Girona, Sección Primera, en el rollo de apelación nº 1505/2019, dimanante del juicio ordinario nº 98/2019 del Juzgado de Primera Instancia n.º 5 de Con fecha 24 de abril de 2021 se dictó auto por esta Sala con ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR